Glas Javnosti

Kineski sistem za hitne slučajeve u Srbiji

Politika
Autor: Glas javnosti

Dan nakon što je potpisan sporazum o kineskoj donaciji sistema koji će objediniti sve hitne službe u Srbiji, iz Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je potpisnik sporazuma i Ambasade Kine u Srbiji nije stiglo više detalja o tehnologiji koja će biti korišćena.

Kako je za Radio Slobodna Evropa ocenio Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ta donacija „nije besplatna“, jer se na taj način, navodi on, testira teren za kineske tehnološke kompanije.

Kineska donacija dolazi nakon što je Evropska unija finansirala projekat pripreme za uvođenje sistema 112 u Srbiji, a ranija saradnja Srbije i Kine u oblasti tehnologije otvara pitanja transparentnosti i bezbednosnih rizika korišćenja kineske tehnologije.

Šta je saopštio MUP?

MUP je 28. septembra saopštio da su ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ambasadorka Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo potpisali sporazum kojim će Kina donirati Srbiji sistem 112 koji objedinjuje hitne službe. Vulin je rekao da će potpisani sporazum omogućiti uvođenje jedinstvenog srpskog broja 112, „koji će objediniti sve naše službe koje pomažu ljudima kada im je pomoć potrebna, skratiti brzinu reagovanja u tim situacijama, omogućiti da se preciznije odredi lokacija sa koga je poziv upućen“.

Inače, 112 je broj koji se poziva za hitne slučajeve u svim delovima Evropske unije i preko njega građani mogu pozvati sve hitne službe – policiju, hitnu pomoć ili vatrogasce.

Srbija je do sada imala sistem razdvojenih brojeva, odnosno postoje različiti brojevi za različite službe hitne pomoći. Vulin je rekao da je ovo „najveća pojedinačna donacija Ministarstvu unutrašnjih poslova od strane Narodne Republike Kine“, a da je vrednost donacije 25,6 miliona evra.

Radio Slobodna Evropa je uputio pitanja MUP-u u vezi sa ovom donacijom, između ostalog, o kakvoj tehnologiji je reč, koja kompanija će biti angažovana na kreiranju tog sistema i da li uvođenjem ovog sistema postoji mogućnost pristupa osetljivim ličnim podacima građana. RSE je takođe tražio od MUP-a da dostavi sporazum o donaciji. Odgovor MUP-a na upit RSE nije stigao, kao ni odgovor Ambasade Kine kojoj su takođe upućena pitanja u vezi sa ovim sporazumom.

Evropski projekat i kineska donacija

Mediji u Srbiji su prethodnu deceniju u više navrata pisali o uvođenju jedinstvenog broja 112 i objedinjavanju službi hitne pomoći u Srbiji. Sistem jedinstvenog broja 112 se čak spominje i u Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama iz 2018. godine. U ovom zakonu takozvana „Služba 112“ se navodi kao jedan od subjekata sistema koji treba da upravlja vanrednim situacijama, piše RSE.

Evropska unija je sa milion evra finansirala projekat od 2019-2021. kojim se vrše pripreme za uvođenje sistema 112 u Srbiji, navodi se na sajtu projekta „EU za efikasan sistem podrške 112 u Republici Srbiji“. Projekat, između ostalog, predviđa analizu i procenu nedostataka u oblasti pružanju usluga hitne pomoći građanima, u domenu odgovora na katastrofe, kao i procene tehničkih specifikacija opreme za ovaj sistem.

RSE nije dobio odgovor Delegacije Evropske unije u Srbiji koliko je EU ukupno uložila u sistem objedinjavanja hitnih službi 112 u Srbiji, kao i da li je kineska donacija opreme sporna u kontekstu ulaganja EU u spomenuti projekat.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR