Glas Javnosti

Карл Билт: Ако неко доводи стање на КиМ пред свршен чин – да ли су Европљани довољно јаки да то спрече?

Politika
Autor: Глас јавности / КиМ Радио / од 30.08.2018.

Одличан познавалац региона Западног Балкана Карл Билт, у интервјуу за "Франкфуртер алгемајне цајтунг" навео је да сведочимо "повратку идеје да је једноставно и чак подстицајно за стабилност да се на Балкану стварају моноетничке државе. "Али то је илузија, како је показала прошлост региона", сматра Билт.

Бивши шведски шеф дипломатије, специјални изасланик ЕУ за Југославију и високи представник у БиХ, сматра да Вашингтон и делимично ЕУ одобравају цртање нових граница на Балкану.

"Вучић у Србији има јаку позицију и много утицаја на то како медији извештавају. Али, политички систем Косова је врло фрагментисан. Није вероватно да решење које подразумева одрицање од севера Косова уопште прође приштински парламент. Али, то не умањује моје бриге. Јер чињеница да Вашингтон и делимично ЕУ одобравају такво решење, или му се не супротстављају, јесте охрабрење за све политичаре у региону који сањају о стварању моноетничких држава", рекао је Билт

Шведски дипломата каже да има утисак да Сједињене Државе нису више "спремне да преузму одговорност за своју политику".

"То ће препустити Европи. Али Европа је у овој ствари, у најбољем случају, инертна. Питам се: ако неко доводи ствари пред свршен чин и то Американци прихвате – да ли су Европљани довољно јаки да то спрече?"

На опаске Јоханеса Хана и "ћутање Федерике Могерини", Билт каже да је нереално мислити да се последице размене територија могу изоловати.

"Колико сам схватио, Хан је рекао да мора бити институционалних гаранција да такво једно решење неће бити узор за друге конфликте. Али могу да му потпишу гаранција колико хоће – то неће спречити да таква политика у другим деловима Балкана послужи као инспирација. Ако Прешево може постати део Косова – зашто онда не може македонско Тетово? Ако Митровица може бити део Србије – зашто не и Бањалука у Босни".

Глас јавности / КиМ Радио / од 30.08.2018.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR