Glas Javnosti

KAKO JE IZGLEDALO GLASANJE OPOZICIJE ZA NEPOVERENJE PREMA GAŠIĆU : Evo ko je sve glasao

Politika
Autor: Glas javnosti

Skupština Srbije u sredu nije izglasala smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, na šta je pozvao 61 poslanik parlamentarne opozicije.

Naime, oni su inicirali sednicu, sa dnevnim redom koji je podrazumevao izveštaj REM o izveštavanju medija od oktobra 2022. do kraja marta 2023, s posebnim osvrtom o slučajevima nasilja u televizijskim programima, druga tačka je Predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva početkom maja i „radi utvrđivanja propusta u vršenju nadležnosti i preduzimanju odgovarajućih radnji, utvrđivanja odgovornosti nadležnih lica i predlaganja mera“ i treća tačka – predlog za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Za nepoverenje Gašiću glasalo je 37 poslanika, protiv je bilo 148, a sedam od 192 prisutna poslanika nije glasalo.

Otvoreni parlament je objavio spisak svih onih koji su glasali za smenu Gašića:

Od onih koji nisu članovi nijedne poslaničke grupe glasali su Enis Imamović, Selma Kučević i Miloš Parandilović, iz poslaničke grupe Dveri-Patriotski blok, Radmila Vasić, Ivan Kostić i Boško Obradović, iz Demokratske stranke, Zoran Lutovac, Tatjana Manojlović, Ksenija Marković i Nenad Mitrović, od ukupno 10 poslanika koji su podržali zahtev.

Od samostalnih poslanika koji su podržali zahtev, nisu glasali Aleksandar Olenik i Aleksandar Jerković.

Za smenu Gašića glasali su i Nenad Mitrović, Biljana Đorđević, Robert Kozma i Radomir Lazović iz Zeleno-levog kluba, kao i Nebojša Zelenović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Jelena Kalajdžić, Đorđe Miketić, Nikola Nešić, Milanka Nikolić i Nebojša Cakić iz Moramo-Zajedno.

Iz NADA-Novi DSS-POKS, koja nije potpisala zahtev za smenu Gašića, jedino je za nepoverenje Gašiću glasao Veroljub Stevanović.

Iz Narodne stranke su glasali Miroslav Aleksić, Stefan Jovanović, Marina Lipovac Tanasković, Borislav Novaković, Slavica Radovanović i Đorđe Stanković (od 12 onih koji su potpisali zahtev).

Takođe, za smenu ministra Gašića glasali su i Natan Albahari, Željko Veselinović, Janko Veselinović, Danijela Grujić, Jelena Milošević, Vladimir Obradović, Tatjana Pašić, Borko Stefanović i Marinika Tepić iz kluba Ujedinjeni (od ukupno 15 koji su podržali zahtev).

Šestoro opozicionih poslanike je prisustvovalo glasanju, ali nije htelo da se izjasni.

U međuvremenu su predstavnici koalicije na vlasti u više navrata branili ministra Gašića, a premijerka Ana Brnabić je izjavila da ministar policije Bratislav Gašić ništa nije pogrešio, „nije odgovoran ni posredno ni neposredno, ni direktno ni indirektno“ za masovna ubistva koja su se početkom maja dogodila u Srbiji.

„Sve što je mogla policija da uradi, uradila je. Desilo nam se“, rekla je ona i ponovila da sistem nije zakazao.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR