Glas Javnosti

KAKO IZGLEDA SASTAV PARLAMENTA NARODNE SKUPŠTINE : Prvi put u ulozi parlamentaraca njih 117

Politika
Autor: Glas javnosti

Poslanici Skupštine Srbije danas su položili zakletvu i time je počeo da teče njihov četvorogodišnji mandat, a od 250 poslanika ukupno prvi put se u ulozi parlamenatraca pojavljuje njih 117.

U novom sazivu parlamenta žene će činiti 38, 4 odsto od ukupnog broja poslanika i 61,6 odsto muškaraca, pokazuje istraživanje Otvorenog parlamenta.

Najveće odstupanje imaju manjinske liste - Muftijin amanet, Zajedno za Vojvodinu i Koalicija Albanaca doline, sva mesta su pripala muškarcima, dok poslanička grupa ispunjava zakonski predviđen uslov i ima na listi 40 odsto žena.


Organizacija Otvoreni parlament objavila je da će u poslaničkim klupama biti najviše pravnika i ekonomista, zatim prosvetnih radnika, a ima i inženjera, medicinara, politikologa, menadžera, umetnika.

Prosečno u novom sazivu poslanik ima 47 godina, 14 poslanika i poslanica mlađi su od 30 godina. Najstariji je Vladeta Janković sa 84 godine, dok najmlađi Nikola Bokan ima 23 piše Telegraf

Za sada, imajući u vidu da je moguće da se sastav parlameta promeni ukoliko poslanici podnesu ostavke, debitovaće 117 poslanika.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR