Glas Javnosti

JOŠ SVEŽE ŠARGAREPE ZA SRBIJU! Šeici iz Katara plaćaju Vučiću da „reši“ Kosovo i okrene se ka Zapadu?

Politika
Autor: Glas javnosti

Moguće investicije iz Katara, o kojima je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka s emirom te bliskoistočne zemlje, deo su "šargarepe" koja očekuje Srbiju ukoliko se okrene Zapadu i bude konstruktivna kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja.

„Naime, zemlje saveznice Zapada, poput zalivskih monarhija, ne ulažu na tržišta kakvo je srpsko bez jasnog signala sa Zapada. Tako je bilo i 2013. godine, kada je potpisan Briselski sporazum, a kada su u Srbiju počele da dolaze investicije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata“, naveo je Demostat.

Predsednik Srbije je boravio početkom marta u Dohi na konferenciji u organizaciji Ujedinjenih nacija, tom prilikom se prvi put sastao sa emirom Katara, šeikom Tamim bin Hamadom el Tanijem, a srpske medije najviše je privukla informacija, koju je predsednik preneo, da je zamolio emira da Katar razmotri mogućnost da postane strateški partner „Er Srbije“.


Vučić je u izjavi medijima ocenio da je sastanak sa emirom veoma značajan i da je Katar zainteresovan za saradnju sa Srbijom u mnogim oblastima.

Kako piše Demostat, saveznici Zapada, poput zalivskih monarhija, ne ulažu na tržišta kao što je srpsko bez jasnog signala sa Zapada, a Slično je i sa još nekim svetskim ekonomskim silama, poput Japana, odakle trenutno postoji interesovanje za hidroelektranu Bistrica.

Demostat je krajem januara pisao da Srbiju čeka „šargarepa“ u vidu jasne perspektive članstva u EU, investicija u energetski sektor, kao i novih investicija u drugim oblastima iz EU i SAD ukoliko prihvati evropski predlog.


Katar ima blisko partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, zemljom koja je izuzetno zainteresovana za što hitnije rešavanje kosovskog pitanja, ali i Zapadni Balkan na strani Zapada.

Katar je jedan od najbližih vojnih partnera SAD u regionu, a vazduhoplovna baza u Kataru najveća je baza SAD na Bliskom istoku, dok je predsednik Amerike Bajden prošle godine označio Katar kao jednog od glavnih saveznika van NATO-a.

Kako piše Demostat, Katar je izuzetno bogata mala monarhija na Persijskom poluostrvu i važan je faktor regionalne, ali i svetske politike, zahvaljujući pre svega velikim rezervama prirodnog gasa.

Od potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine do danas, u Srbiju je ušlo više od 20 milijardi evra stranih investicija sa Zapada.

„Ta 2013. godina u političkom smislu bila je obeležena Briselskim sporazumom, ali je, kada je reč o ekonomiji, glavni utisak ostavio dolazak predstavnika Ujedinjenih Arapskih Emirata, pre svih šeika Muhameda bin Zajeda, u Srbiju, te najava arapskih investicija“, piše portal.


Kako navode sagovornici Demostata, nije slučajno to da su i investicije iz UAE u Srbiju počele da dolaze 2013. godine, kao neka vrsta podstreka za Beograd, koji je tada pregovarao, a potom i stavio svoj potpis na Briselski sporazum.

Neke od očekivanih investicija se nisu ostvarile, poput izgradnje Mubadaline fabrike čipova, međutim, bez obzira na obećanja, u Srbiju su se slile velike investicije iz Emirata.

Ministar Siniša Mali rekao je 2020. godine da je ukupna vrednost arapskih investicija u Srbiji četiri milijarde evra.

Prva investicija do koje je došlo jeste prodaja 49 odsto akcija nekadašnje avio-kompanije JAT firmi „Etihad“.

U godinama koje su dolazile, udeo UAE se sa 49 odsto akcija postepeno smanjivao, da bismo od predsednika Vučića tokom posete Kataru čuli da je Er Srbija sada u potpunosti u srpskim rukama, kao i da je ponudio strateško partnerstvo „Katar Ervejzu“, kompaniji koja se, iako nije velika, ubraja među najbolje avio-kompanije na svetu.


Beograd na vodi

„Druga najprepoznatljivija investicija iz UAE jeste ‘Beograd na vodi’, projekat koji od samog početka prate velike kontroverze. Stambeno-poslovni kompleks vrednosti oko 3,5 milijardi evra je u vlasništvu Vlade Srbije (32 odsto), dok preostali udeo ima investitor, kompanija ‘Igl Hils’ iz Emirata“, navodi portal Demostat.

Pored njih, u Srbiji posluju i „Al Dahra“, koja se bavi proizvodnjom i preradom hrane, a koja je 2018. godine kupila Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB) po ceni od oko 105 miliona evra i tako postala vlasnik 17.000 hektara plodnog zemljišta. U Srbiji posluje i kompanija „Al Ravafed“, koja se bavi gajenjem žita.

Takođe, Srbija je više puta tokom ovih deset godina dobijala zajmove od Abu Dabija za budžetsku podršku, koji su od strane vlasti ocenjivani kao veoma povoljni, a može se očekivati da Srbija dobije još kredita od UAE, poput prošlogodišnjeg od milijardu dolara.

Krajem prošle godine predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež boravio je u poseti Dohi, gde se sastao sa predstavnicima Fonda za razvoj Katara. Oni su preneli spremnost te zalivske zemlje da investira u Srbiju.

Ocenjeno je da su veliki potencijali za saradnju u oblastima energetike, prehrambene, mlekarske industrije, kao i u IT sektoru i tada je najavljeno da će dve države početkom ove godine formirati Poslovni savet.

Glas javnostiNova/Demostat

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR