Glas Javnosti

JOŠ JEDNA ŽRTVA POLITIČKOG PROGONA IZ PRIŠTINE? Zlatan Krstić osuđen na 14 godina zatvora!

Politika
Autor: Glas javnosti

Posebno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je danas Zlatana Krstića na 14 i po godina i Destana Šabanija na sedam godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina prema Albancima u selu Nerodimlje kod Uroševca, preneo je RTS.

Ovo je prvostepena presuda, na koju će advokati osuđenih, kako su najavili, uložiti žalbu Apelacionom sudu Kosova. Optužnica Zlatana Krstića tereti da je kao pripadnik srpskih policijskih snaga 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije na 19 članova porodice Nuhiu, koji nisu aktivno učestvovali u oružanom sukobu.

Prema navodima optužnice, Krstić je učestvovao u maltretiranju članova te porodice, u uništavanju njihove imovine, deložaciji iz njihovog prebivališta, otmici i ubistvu njena četiri člana.

Krstić je, kako ističu iz Kancelarije za KiM, osuđen na drakonsku kaznu zatvora iako ga nijedan od dvadesetak svedoka nije prepoznao kao počinioca zločina niti video u izvršenju zločina koji mu se stavlja na teret. Na ovaj način njemu je uskraćeno pravo na pravično suđenje, a sam Krstić još jedna je žrtva političkog progona iz Prištine. Destan Šabani optužen je da je 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, nepristojno, ponižavajuće i pogrdno postupio sa ubijenima.

On je, kako se navodi, naredio da tela budu pokopana bez obreda.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR