Glas Javnosti

JOŠ JEDNA PROVOKACIJA PRIŠTINE: VELIČAJU OSVEDOČENOG RATNOG ZLOČINCA! Reagovao direktor Muzeja žrtava genocida

Politika
Autor: Glas javnosti

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić uputio je danas pismo ambasadorima SAD, Nemačke, Izraela i Švedske i šefu Delegacije EU ocenivši da je namera obnove kuće ratnog zločinca Džafera Ibrahima Deve pokušaj pomirenja zasnovan na izboru ličnosti čija su dela bila sve samo ne pokretačka sila dijaloga i društvene kohezije, saopštio je taj muzej.

Ristić je naveo da očekuje da inspiratori i realizatori tog, do sada nezabeleženog slučaja obnove objekta koji se vezuje za jednog ratnog zločinca, obustave radove i odustanu od postupka koji izaziva uznemirenje i zabrinutost javnosti. Istakao je da se tim postupkom otvoreno glorifikuje jedan od osvedočenih ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata.

Zbog neposrednog učešća Džafera Ibrahima Deve u pripremanju i izvođenju zločina na Kosovu nad srpskim, romskim i jevrejskim stanovništvom, Muzej žrtava genocida smatra u najmanju ruku neprimerenim nameru privremenih vlasti u Prištini da obnovi Devinu kuću, posebno ukoliko je tim vlastima zaista stalo do dijaloga među zajednicama na Kosovu i njihove društvene kohezije.

Muzej žrtava genocida je pozvao vlasti u Prištini da jasno saopšte da li svojim upornom podrškom glorifikaciji ratnih zločinaca zapravo žele da saopšte da ratni zločini počinjeni nad Srbima, Romima, Jevrejima i drugim ne-Albancima na Kosovu tokom Drugog svetskog rata nisu zločini, "već poželjan oblik ponašanja u odnosu na pripadnike naroda i društvenih grupa koji očito i dalje nisu poželjni na tom području", prenosi Fonet.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR