Glas Javnosti

ЈЕСТЕ ЛИ ЧУЛИ ЗА НАУРУ? "Нећу рећи која је земља повукла признање, нека је Пацоли тражи"

Politika
Autor: Глас јавности / Н1 / од 29.06.2018.

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић изјавио је да је 27. јуна и-мејлом добио ноту једне државе да повлачи признање независности Косова, али да неће рећи о којој је земљи реч док званична нота не дође у најближу српску амбасаду.

Дачић је показао папир за који тврди да је нота једне државе, коју је добио и-мејлом 27. јуна, у којем се наводи да та земља повлачи признање једнострано проглашене независности Косова.

“Нећу рећи која је земља повукла, нека до понедељка (власти у Приштини) покушају да је нађу”, рекао је Дачић и обећао да ће рећи о којој се земљи ради када званична нота дође у најближу амбасаду Србије, што се очекује у понедељак или уторак.

Министар је рекао да земље које повлаче признање независности Косова трпе велике притиске и да где год да иде, иду и представници власти у Приштини. Зато је министру спољних послова Косову Беџету Пацолију поручио да у наредна два-три дана покуша да сазна која је то земља повукла признање.

“Мислио сам да сачекам два, три повлачења признања, па да објавимо ђутуре (…) Ево још једном показаћу ноту, а земља није из Африке да би Пацоли прешао на други континент”, рекао је Дачић, прецизирајући да је реч о земљи која има пет пута већу површину од Србије.

Дачић је рекао и да у дипломатским односима постоје ноте као начин комуникације, и да је ово шеста ноту о повлачењу признања независности Косова коју је Србија добила.

“Ја бих молио нека они покажу другачије ноте ако их имају, које су валидне. Свако може да напише писмо (…) Ја не твитујем, ја вам показујем папире. Нека покаже Пацоли”, поручио је министар.

Дачић каже да је “обишао пола света” и да се у многим земљама чуде, не могу да нађу папире, и не знају ко је, када и зашто признао Косово.

Дачић је показао и мапу света на којој се, како каже, види да највеће и најјаче државе, не рачунајући западне, нису признале Косово.

Објаснио је и да је број земаља које нису признале Косово важан, јер Приштина има амбицију да постане чланица УН о чему се одлучује гласањем у Генералној скупштини, иако Русија касније може да уложи вето на ту одлуку у Савету безбедности.

Науру је, додао је Дачић, мала острвска држава са 15.000 становника, али у УН има исти глас као Кина. Притом је реч о држави која је признала независност Косова, али и Абхазије и Јужне Осетије.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR