Glas Javnosti

JEREMIĆ O PROTESTU : Do uspeha bez podela i pristajanja na delimične ustupke

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je za uspeh protesta "Srbija protiv nasilja" presudno važno da oni koji ih organizuju ne dozvole da ih bilo ko podeli ili "zbuni pozivima na konsultacije sa režimom i nuđenjem delimičnih ustupaka", kao i da se ne odustane od zahteva protesta.

„Veoma je važno i da u razgovorima sa međunarodnim činiocima, koji su takođe značajan element jednačine, a drže se pasivno čime prećutno pružaju podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, niko ne dođe u iskušenje i kaže ‘mi bismo predali Kosovo i Metohiju i omogućili kopanje litijuma bolje od Vučića’, jer u očima međunarodne zajednice niko ne može biti bolji Vučić od Vučića. To bi bila fatalna greška“, rekao je Jeremić na jednoj televiziji.

Jeremić je istakao da se ne sme odustati od zahteva protesta dok u tu „pat poziciju ne budu uključeni i faktori koji se trenutno drže po strani“.


„Nažalost, međunarodni faktor ima veći uticaj u Srbiji od kada je na vlasti Vučić, koji je na 100 načina ranjiv prema međunarodnoj zajednici, jer da nije, zašto bi prihvatio briselski i ohridski sporazum. Dok međunarodni faktor ne bude promenio svoju poziciju pasivne podrške Vučiću, bićemo u ovakvoj situaciji, a međunarodni faktor je veliki slon u prostoriji i ne može se izbeći“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da nije lako reći međunarodnoj zajednici da prestane da podržava Vučića i istovremeno reći da „nećete raditi isto što i Vučić“.

Jeremić je najavio da će Glavni odbor Narodne stranke razmatrati rezoluciju o spoljnoj politici Srbije, jer spoljna politika Srbije mora biti „kristalno jasna da bi se sa međunarodnom zajednicom moglo razgovarati o onome šta dolazi posle Vučića“.

„U rezoluciji se jasno kaže da Srbija neće odustati od politike zaštite teritorijalne celovitosti Srbije ni po cenu evropskog puta Srbije. Ako je priznanje Kosova i Metohije kao nezavisne države uslov ulaska Srbije u EU, onda razmatramo opcije evropske integracije koje nisu članstvo. Ne mora se evropskim putem ići nužno prema članstvu u EU“, rekao je Jeremić.

„Srbija tada mora imati odgovor, a odgovor može biti da razgovaramo o članstvu Srbije u evropskom ekonomskom prostoru i o dubljoj integraciji Srbije u evropsku političku zajednicu, koja je prošle godine lansirana, a sada i potvrđena u Moldaviji. Ako kažu da ne možemo u članstvo EU ako ne priznamo ‘Kosovo’, onda je naš odgovor ne, ali to ne znači odgurivanje od Evrope i okretanje drugim prostorima, već integraciju u evropski ekonomski prostor i nastavak pristupnog procesa“, dodao je Jeremić.

Jeremić je istakao da rezolucija predviđa i da Srbija bude neutralna u svetskim sukobima i da ne zauzima strane u ratovima i da ne podržava nijednu vojnu operaciju sprovedenu bez odluke Saveta bezbednosti UN niti da se pridružuje jednostranim sankcijama protiv bilo koje države, osim sankcijama koje usvoji Savet bezbednosti na obavezujući način.

O situaciji na Kosovu i Metohiji, Jeremić je odgovorio da ni Vučić ni Aljbin Kurti nisu poželjni partneri ako je cilj da se ostvari trajni mir i eventualno pronađe kompromisno rešenje.

„Ono što se dešava na severu Kosova i Metohije je opasnost pre svega za ljude koji tamo žive i način angažovanja Prištine i Beograda je izuzetno neodgovoran“, zaključio je Jeremić.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR