Glas Javnosti

JEREMIĆ: Nema ličnog sukoba između mene i Aleksića, nudim mu da ostane u timu

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da „nema ličnog sukoba“ između njega i potpredsednika stranke Miroslava Aleksića i da su oni „bili dobar tim“, zbog čega mu je ponudio da ostane prvi potpredsednik ako Jeremić bude izabran za predsednika stranke na stranačkoj skupštini zakazanoj za 22. oktobar.

„Ako postoje razmimoilaženja u rukovodstvu, ona su političke prirode. Ja kandidujem politiku po kojoj Srbija ne može da pristane da formalni uslov za članstvo u EU bude prihvatanje ’francusko-nemačkog’ sporazuma za nezavisnost ’Kosova’, nego da u tom slučaju teži da postane deo Evropskog ekonomskog prostora (EEA). Mislim da Aleksić nema bitno drugačije mišljenje po tom pitanju, ali se okružio ljudima za koje se to ne može reći“, rekao je Jeremić televiziji Prva.Jeremić je istakao da je Aleksić dobro obavljao funkciju šefa poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije, dok se on kao predsednik stranke bavio pitanjima strateškog karaktera i da je „svako na svoj način doprinosio da stranka raste“.


Narodna stranka je demokratska organizacija, što će se pokazati i na skupštini 22. oktobra. Svaki član stranke dobiće pravo da glasa i da bude izabran. Statut Narodne stranke kaže da članovi stranke biraju delegate za skupštinu, koji potom biraju rukovodstvo stranke“, rekao je Jeremić, prenosi se u saopštenju stranke.„Nije etički iznositi u javnost individualne frustracije o izborima u stranci. Stranačke stvari bi trebalo da držimo u stranci, jer se ne kandidujemo da bismo dobili glasove Tvitera, nevladinih organizacija, medija i ambasada, nego će rukovodstvo Narodne stranke birati isključivo njeni članovi“, rekao je Jeremić.Upitan o izjavi predsednika Dosta je bilo Saše Radulovića da je u toku „treći udar“ predsednika SSP-a Dragana Đilasa na Narodnu stranku, Jeremić je odgovorio da su se u prošlosti dogodila dva udara koja su propala, i da je “istina da oni nisu bili bez ikakvih dodirnih tačaka sa Đilasom“.Jeremić je povodom obustave rada anketnog odbora za dva masovna ubistva rekao da je „sve postalo irelevantno“ posle zahteva roditelja ubijene dece da taj odbor prestane da radi i da bi na to pitanje trebalo staviti tačku.Predsednik Narodne stranke je istakao da bi trebalo osnovati anketni odbor za utvrđivanje okolnosti koje su dovele do usmenog prihvatanja „francusko-nemačkog“ sporazuma za nezavisnost „Kosova“, kao i da se utvrdi šta su sve vlasti u Srbiji radile po pitanju Kosova i Metohije od bombardovanja do danas.Na pitanje o spoljnoj politici Srbije, Jeremić je odgovorio da su „pred nama teški dani“ u vezi sa Kosovom i Metohijom.„Ova godina će biti veoma teška kada je reč o Kosovu i Metohiji i vrlo verovatno će se do kraja godine prelomiti da li prihvatanje ’francusko-nemačkog’ plana postaje formalni uslov za članstvo Srbije u EU. Evropski savet to još nije zvanično usvojio, a Savetom do kraja godine predsedava Španija i ovo je trenutak u kojem Srbija mora jasno da deluje prema Španiji i ostalim ’nepriznavačima’ iz EU“, rekao je Jeremić.  Jeremić je naveo da „francusko-nemački“ sporazum nije izvetrio, nego je i dalje na stolu, i da bi taj plan trebalo odbaciti „da ni slučajno ne postane deo pristupnog procesa“ za članstvo Srbije u EU.Predsednik Narodne stranke je naveo da bi Srbija trebalo da usvoji državnu politiku po kojoj neće podržavati vojne intervencije koje nije odobrio Savet bezbednosti UN, niti uvoditi sankcije bilo kojoj državi ako te sankcije nije odobrio Savet bezbednosti.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR