Glas Javnosti

JASNA PORUKA POSLANIKA EVROPSKOM PARLAMENTA SRPSKIM VLASTIMA: Prošlo je vreme taktiziranja i manipulacija

Politika
Autor: Glas javnosti

Za zemlju kandidata za članstvo u EU potpuno su neprihvatljivi događaji na ekološkim protestima, gde su huligani neometano napadali mirne demonstrante, a usvajanje rezolucije o Srbiji predstavlja jasnu poruku srpskim vlastima da je prošlo vreme taktiziranja i manipulacija, rekao je za List "Nova" poslanik u Evropskom parlamentu Klemen Grošelj.

Predlagač rezolucije o Srbiji i evroposlanik iz redova liberala istakao je da dokument koji je velikom većinom glasova usvojio Evropski parlament prestavlja poruku srpskim vlastima da moraju da se zalažu za evropsku budućnost, ali ne samo rečima, već radom i ponašanjem, prenosi Fonet.

On je kazao da je pravo na mirne proteste osnovno ljudsko pravo, zbog čega je dužnost svake zemlje i svake vlade da, u skladu sa svojim mogućnostima, to obezbedi, a ukazao je da se to posebno odnosi na vladu koja želi da pokaže da je spremna za članstvo u EU.

Prema njegovim rečima, usvajanjem rezulucije je poslata vrlo jasna poruka srpskim vlastima da je prošlo vreme taktiziranja, pa čak i manipulacije.

Sva ova dešavanja oko posete Moskvi i sprečavanja takozvanih obojenih revolucija, uoči događaja u istočnoj Ukrajini, za mnoge poslanike i zemlje EU su zabrinjavajuća, posebno u kombinaciji sa nedavnim protestima, delovanjem huligana i neradom policije, poručio je Grošelj.

Njegova poruka je da vlast u Srbiji mora da se opredeli šta joj je prioritet - Evropska unija ili neki drugi savez, jer, kako je kazao, vreme sedenja na dve ili više stolica polako ističe.

Grošelj je upozorio da, imajući u vidu ovu rezoluciju, izjave uoči predstojećeg francuskog predsedavanja Savetom EU i signale nakon formiranje nove nemačke koalicije, može da se očekuje promena politike EU prema Balkanu i Srbiji.

Svi želimo da Srbija postane punopravna članica EU, ali pre toga ona mora da ispuni kriterijume koje su ispunjavale sve druge zemlje kandidati. U tom pogledu od Srbije se ne traži ništa više ili manje. Istina, postoji i pitanje Kosova, ali i pored toga pregovori mogu da se nastave. Sve je u rukama srpskih vlasti i njihove političke volje, kazao je Grošelj. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR