Glas Javnosti

Јањић: Агресивна медијска кампања битно погоршала односе између Срба и АЛбанаца

Politika
Autor: Глас јавности / Данас / од 30.08.2018.

Игуман манастира Дечани Сава Јањић рекао је за недељник Време да је безбедносна ситуација на Косову веома напета после изјава политичара из Београда и Приштине, али и међународне заједнице који говоре о „разграничењу“ или „корекцији граница“.

„Овакве неодговорне изјаве и посебвно медијска кампања којом се овакво ‘решење’ покушава наметнути јавности као једино исправно вишеструко су погоршале односе између Албанаца и Срба. Посебно забврињава формулација о разграничењу Срба и Албанаца, што значи „да тамо где живе једни, неће живети други и обратно“ и додао да је то ретроградни модел који је у складу са „политиком етничког чишћења у ратовима бивше Југославије 1990-их година“, рекоа је Јањић за Време и додао да није ни чудо да је активну подршку политици поделе, коју сваки на свој начин подржавају и тумаче господин (председник Сербије Александар) Вучић и господин (председник Косова Хашим) Тачи, дао и један од идеолога идеје етничког чишћења на просторима бивше Југославије, господин Војислав Шешељ. Јањић је навео да црква дефинитивно није присталица „замрзнутог конфликта“, јер то дугорочно представља опасност само по себи.

„Такозвани ‘замрзнути конфликт’ је појам који нико у цркви никада није употребио као неко ‘решење’ за косовске проблем. Сваки конфликт треба да се разреши у миру и разумевању, а ‘замрзнутост’ подразумева статичност. Као одговорни људи, посебо они који се осећају као хришћани дужни смо да будемо активни миротворци“, рекао је Јањић и додао да алтернатива „замрзнутом конфликту“ не значи повратак на идеологију етнички компактних и „чистих“ тетиротија.

Он је додао да би разграничење Срба и Албанаца, „које је саопштено приликом отварања фабрике меса“, било огроман фактор нестабилности за цео регион и Европу и велика трагедија за Србе који у већини живе јужно од Ибра.

„Пре свега се залажемо за мирно решење и стварање услова за безбедност и дистојанствен живот не само нашег народа већ и свих других који овде живе“, рекао је Јањић.

Глас јавности / Данас / од 30.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR