Glas Javnosti

IŽIVLJAVANJE NAD SRBIMA: Tzv. kosovska policija maltretirala Živojina Rakočevića i Žarka Milenkovića

Politika
Autor: Glas javnosti

Neidentifikovana grupa policajaca sa pancirima i oružjem je preksinoć na kružnom toku u Preocu, nedaleko od Gračanice, u periodu između 23.30 i 23.45 maltretirala dugogodišnjeg novinara i predsednika Udruženja novinara Srbije Živojina Rakočevića, kao i profesora i pesnika, urednika književnih programa Doma kulture "Gračanica" Žarka Milenkovića. .

Rakočevića i Milenkovića zaustavili su na kružnom toku u Preocu u ulici Borka Filipovića naoružani policajaci. Tom prilikom je njihovo vozilo upalo u veliku rupu koja se nalazi na kraju puta. Pričinjena je manja materijalna šteta.

"Videvši šta je uradio, policajac je počeo da viče na albanskom jeziku, da se ponaša vrlo agresivno i bude vrlo neprijatan. Na ljubazno pitanje da li ima nekog ko govori srpski jezik, on je odgovorio novim besom i agresijom, izveo nas napolje i krenuo u pretres automobila. Na novo pitanje zašto to rade i da li možemo da dobijemo njihov policijski broj, odgovorili su vrlo neprijatnim, detaljnim pretresom, prislanjanjem na kola, udaranjem po nogama", naveli su Rakočević i Milenković u pismu Policijskom inspekatoratu Kosova povodom ovog slučaja.

Istakli su: "Ovde plaćamo takse i poreze, pa tako plaćamo i ove policajce koji diskriminišu, ponižavaju i vrše represiju".

Ipak, dodali su i da "ne traže nikakve kazne za njih, jer oni kažnjavaju evropske norme i zakone".


"Tražimo da ih pronađete i da, ako je to moguće, zaustavite represiju, otvorite neku vrstu dijaloga i sprečite da ogroman broj ljudi bude diskriminisan, ponižen i da živi u strahu. Rezultat ovakvog ponašanja je zatvaranje u enklave i gubljenje nade u bilo kakav demokratski napredak. Sve ovo izaziva duboko nepoverenje i u potpunoj je suprotnosti sa kampanjama i promocijama da svi građani imaju poverenja u Kosovsku policiju i da ona može da ih zaštiti", poručili su Rakočević i Milenković.

Na svoje pismo nisu dobili nikakav odgovor.

Oni su istovremeno o nemilom događaju izvestili i šefa OEBS na Kosovu Majkla Davenporta, kao i ambasadore SAD i Nemačke - Džefrija Hovenijera i Jorna Rodea, a uputili su im i nekoliko pitanja: "Da li je upotreba srpskog jezika okidač za nasilje uniformisanih pripadnika policije i da li je srpski jezik izbačen iz službene upotrebe? Da li policajci bez identifikacionih brojeva, po svome nahođenju, mogu vršiti agresiju nad građanima i svima koji im iz nekog razloga budu sumnjivi ili im se ne dopadaju, koriste srpski jezik ili traže da se poštuje zakon? Da li policajci prilikom zaustavljanja vozila, ako to čine na nebezbednom mestu, smeju da prouzrokuju štetu na privatnoj imovini? Ima li ikakve šanse da se na Kosovu poštuje minimum zakona, a da etnička pripadnost bude u drugom planu?"


Kako Radio Kim saznaje, na pitanja nisu dobili odgovor ni od međunarodnih diplomata.

Glas javnosti/Kosovo online/ Radio KiM

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR