Glas Javnosti

IZBORNI DAN U SRBIJI! BIRALIŠTA OTVORENA U 7: Pravo glasa ima 6.500.666 građana

Politika
Autor: Glas javnosti

U Srbiji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori na kojima građani biraju 250 poslanika Skupštine Srbije. Osim parlamentarnih, građani glasaju i na pokrajinskim izborima u Vojvodini, kao i na lokalnim u 65 gradova i opština, među kojima je i Beograd.

Republička izborna komisija saopštila je da je ukupan broja birača u Srbiji za izbore 6.500.666, a glasaće se na ukupno 8.273 mesta. Ukupan broj birača u Beogradu je 1.613.369 i oni će glasati na 1.198 biračkih mesta.

Biračka mesta u Srbiji otvorena su tačno u 7, a zatvaraju se u 20 sati.

Na parlamentarnim izborima, građani se opredeljuju za jednu od ukupno 18 izbornih lista, koliko ih se nalazi na glasačkom listiću.

Na beogradskim izborima glasa se za jednu od 14 izbornih lista, dok ih na pokrajinskim izborima ima 13.

Vanredni lokalni izbori održavaju se i u 65 lokalnih samouprava, tačnije 12 gradova uključujući i Grad Beograd, i 53 opštine.


(Foto: Jutjub)

Više desetina hiljada srpskih birača sa Kosova i Metohije iskoristiće pravo da glasa na današnjim izborima, ali ne u svojim sredinama već u centralnoj Srbiji.

Tako su jutros organizovano autobusima i privatnim automobilima krenuli put Raške, Kuršumlije, Vranja, Tutina, gde su otvorena biračka mesta za Srbe koji žive ne Kosovu i Metohiji.

Na administrativnom punktu Merdare već su formirane kolone automobila i prolazak se odvija jako sporo.


Državljani Srbije koji žive u inostranstvu imaće priliku da glasaju u 31 zemlji na 73 biračka mesta.

Zbog vremenske razlike u SAD, Kanadi, Portugalu i Ujedinjenom Kraljevstvu srpski državljani glasali su u subotu na po tri biračka mesta u SAD i Kanadi, i na po jednom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Portugalu.

Zbog razlike u vremenskim zonama u te četiri države glasanje se obavlja dan ranije nego u Srbiji, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti organizovano danas od 7 do 20 časova.

Glas javnosti/Ag.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR