Glas Javnosti

Izbori za Vidovdan?

Politika
Autor: Глас јавности

Boban Stojanović, politikolog, izjavio je gostujući u Novom danu da će prema njegovim procenama, ako se steknu uslovi za to, vanredno stanje biti ukinuto "ne pre sredine maja", dok bi izbori mogli da budu održani na Vidovdan, 28. juna.

"S obzirom da su lekari rekli da možemo očekivati uskoro izlazak iz krize, ili prolazak te famozne dve nedelje kao vrhunca epidemije, sada je već logično da serazgovara o trenutku kada će vanredno stanje da se ukine. Meni je zanimljiv naslov iz novina da će struka odlučivati o tome. Ako su do sada odluke donete uzsugestiju struke, one su kao što je u 'Utisku nedelje' rečeno - političke odluke. I ako je do sada 80 odsto odluke koje su donošene odluka struke, mislim da će odluka o vanrednom stanju ipak imati značajno veći uticaj od strane politike", ocenjuje Stojanović.

On podseća da se od trenutka ukidanja vanrednog stanja nastavljaju izborne radnje, "tako da političari, odnosno jedna osoba koja donosi odluke u ovoj zemlji, Aleksandar Vučić, će dobro promisliti kada će doći vreme za ukidanje vanrednog stanja".

Dodaje da to neće zavisiti od odluke lekara, već i od političke procene kada bi bilo dobro, jer izbori moraju da se održe četrdesetak dana nakon što se vanredno stanje ukine.

Napominje da i sledeće nedelje možemo očekivati identičnu, a možda i dužu zabranu kretanja. Nerealno je prema njegovim rečima da očekujemo ukidanje vanrednog stanja krajem aprila i početkom maja.

"Negde mi je nerealno da se to u aprilu desi, kako zbog Uskrsa, tako i zbog 1. i 2. maja, i uobičajnih velikih okupljanja na raznim izletištima. Ne smemo da zaboravimo ni 6. maj, Đurđevdan, koji veliki broj domaćinstava u Srbiji slavi kao slavu, tako da meni ne deluje da će odluka o ukidanju vanrednog stanja da se desi ne pre sredine maja", ocenjuje Stojanović.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR