Glas Javnosti

IZBORI NA KiM: Najveća izlaznost na severu pokrajine

Politika
Autor: Glas javnosti

Do 15.00 časova u svim opštinama na Kosovu glasalo je 27.41 odsto , odnosno 450.000 upisanih glasača, objavljeno je na veb stranici Centralne izborne komisije.

Po izlaznosti na lokalne izbore na Kosovu, opština Severna Mitrovica vodi sa 31 odsto, iza nje je opština Zvečan sa oko 30, a zatim opština Leposavić sa 21 procentom izašlih birača.

Na poslednjem mestu po izlaznosti je opština Dragaš sa izlaznošću od 4,9 odsto.

Opšta je ocena posmatrača lokalnih izbora da je do sada izlaznost bila manja u odnosu na prethodne lokalne izbore 2017. godine.

Predizborna kampanje je, zbog brojnih napetih dešavanja na Kosovu, ali i situaciju sa pandemijom koronavirusa, prethodnih mesec dana izgledala drugačije nego na ranije održanim izborima.

U opštinama sa srpskom većinom za mesto prvog čoveka boriće se 26 kandidata, od kojih su 18 Srbi, a ostalih osam su predstavnici albanskih partija.

Lokalno rukovodstvo bira se na četiri godine, a izbori, prema ocenama analitičara, biće prvi test za Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koji je na parlamentarnim izborima u februaru ove godine ubedljivo pobedio osvojivši više od 50 odsto glasova.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR