Glas Javnosti

Ivica Dačić, izjavio je da je Srbija spremna na razgovor o budućem statusu Kosova

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, izjavio je da je Srbija spremna na razgovor o budućem statusu Kosova, ali isključivo pridržavajući se svojih “crvenih linija”.

– Svaki dogovor koji ne podrazumeva Kosovo kao nezavisnu državu i njegovo priznanje, odnosno članstvo u Ujedinjenim nacijama, jeste dobra tema i osnova za dalji razgovor. Prema tome, daleko smo od nekog definitivnog predloga, ali jasno smo rekli šta su naše crvene linije, iako smo spremni da razgovaramo – kazao je Ivica Dačić i naglasio da je važno učestvovati u razgovoru.

On je ovo izjavio u trenutku kada još nije poznato da li će predsednik Srbije, Aleksandar Vučić otići na Samit lidera Zapadnog Balkana u Tirani, ali ni šta stoji iza najave Miroslava Lajčaka, evropskog posrednika u dijalogu da će posetiti Beograd i Prištinu kako bi razgovarao “o narednim koracima ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u skladu sa francusko-nemačkim planom”.

Za pravedan mir

Za sagovornike “Vesti” nema dileme da je pokrenuta nova diplomatska ofanziva na Srbiju, ali da njen ključni cilj nije suštinsko rešavanje pitanja Kosova, već homogenizacija unutar Zapada, odnosno Evropske unije.

Bivši potpredsednik Vlade SRJ i visoki funkcioner SPS-a, Nikola Šainović, ocenjuje da se Zapadu očigledno žuri da kroz niz multilateralnih akcija iskoristi “trenutak jedinstva” po pitanju Rusije, kako bi disciplinovao i pet članica EU koje ne žele da priznaju nezavisnost Kosova.

– Članice EU koje odbijaju da priznaju Kosovo, plaše se istovetnog scenarija i na svojoj teritoriji, kao što je to slučaj sa Španijom. Sada se od njih traži da budu deo jedinstvenog bloka, a da pri tome nikome nije jasno šta je suštinsko rešenje. Dejtonski sporazum je uspeo zato što je ponudio vitalno rešenje za interese srpskog naroda, a sličan pokušaj sporazuma u Rambujeu je propao upravo zato što toga nije bilo. Ova dva istorijska primera su od ključne važnosti za svaki budući predlog dogovora. Ili će se zadovoljiti vitalni interes srpskog naroda i obezbediti pravedan i trajan mir ili će se u suprotnom obezbediti nepravedno rešenje koje nikada u istoriji nije bilo dugovečno – ističe Šainović.

Opet o tablicama

Aleksandar Vučić primiće specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije.

Lajčak je poslednji put pre mesec dana razgovarao s Vučićem čitavih pet sati. Sada će posetiti i Prištinu kako bi s Vučićem i prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarao i o poštovanju sporazuma o registarskim tablicama.

Izdržati pritisak

Povodom reči Ivice Dačića da Srbija ima svoje crvene linije, Dragoljub Anđelković kaže da je trenutni prioritet Srbije da istraje i da ne kapitulira pod pretnjama Zapada.

– Ukoliko istrajemo u svojoj borbi onda realno možemo da očekujemo i fer rešenje po pitanju Kosova, ali i Republike Srpske. U slučaju kapitulacije jasno je da nećemo dobiti ništa i zato Zapad na nas vrši toliki pritisak. Možemo da nastavimo da se dogovaramo o tehničkoj normalizaciji odnosa, da se uspostavi model u kome bi srpska i albanska zajednica živele jedne pored drugih, kako da se nesmetano odvijaju trgovina i drugi oblici saradnje. Ali, nikako nije dobro da prihvatimo potpisivanje celovitog sporazuma o normalizaciji zato što se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država i time bismo de fakto priznali Kosovo – smatra Anđelković.

Papa ne haje za Albance

Komentarišući zahtev albanskog predsednika Bajrama Begaja papi Franji da Vatikan prizna Kosovo, Nikola Šainović kaže da je i to deo sinhronizovane kampanje protiv Srbije.

– Kao da je Vatikanu vrlo važno šta od njih traži predsednik Albanije. U ovom trenutku svi pokušavaju da se uključe u ovu akciju i da se u tome istaknu. Ali, Srbiju ne treba da zanimaju ovakvi ispadi, već isključivo da se drži svojih crvenih linija i da ne naseda na falš teme poput registarskih tablica ili ličnih karata. Sve su to zamajavanja dok ono ključno pitanje ne dođe na dnevni red, a to je suštinsko rešenje pozicije srpskog naroda – ocenjuje Šainović.

Borićemo se i pobediti

Predsednik Aleksandar Vučić objavio je na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav” novi video snimak sa najvažnijim događajima protekle sedmice.

“U nedelji za nama naučili smo puno od naših norveških partnera, jačali smo stratešku saradnju sa Kinom, sa EU smo nastavili put reformi i razvoja, radovali smo se zajedno sa dragim nam prijateljima iz UAE njihovom Nacionalnom danu, ponosio sam se našim mladim i uspešnim ljudima u svetu, a bio sam i ostao, svim srcem uz naše fudbalere – napisao je predsednik.

On je istakao da je najviše od svega strepeo zbog našeg naroda na Kosovu i Metohiji i problema koje im već decenijama nameću oni koji pokušavaju da im otmu i ugase srpska ognjišta.

– Srbi sa Kosova i Metohije neće više da trpe taj teror, to svi treba da znaju i da čuju. Zato sam rekao, jasno i glasno, istinu o njihovoj muci, o nemogućem životu i nepostojećoj slobodi. Uradiću sve, šta god je potrebno, da bi se čuo glas Srba. I nastaviću, uvek i na svakom mestu, da se borim za naš narod i našu zemlju. Srbija će pobediti”, poručio je Vučić.

Da se čuje i glas Beograda

Učešće Srbije na Samitu u Tirani još je pod znakom pitanja. Nakon odluke da ne učestvuje, predsednik Vučić je posle razgovora sa evropskim komesarom Varheljijem i saradnicima rekao da će o svemu još jednom razmisliti.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže da navija za to da Vučić ipak ode u Tiranu.

– Važno je biti na mestu na kome se debatuje o budućnosti čitavog regiona, samim tim i o budućnosti Srbije. Mislim da bi bilo dobro da predsednik uprkos svemu bude tamo, da iznese stavove i da se sve što je rekao ovde, saopšti i tamo na pravom mestu – rekla je Suzana Grubješić.

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ocenio je za da je “kosovski lonac odavno dostigao tačku ključanja zbog jednostranih poteza Prištine”.

– Kada je reč o srpskoj strani, mislim da je ona na ivici strpljenja i da to sada više uopšte ne zavisi od Beograda. Vreme je da se stvari uzmu u ruke i da oni koji imaju stvarni uticaj u Prištini preduzmu konkretne mere. Treba sprečiti proizvodnju i primenu politike koja izaziva tenzije korak po korak – kazao je Milivojević.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR