Glas Javnosti

Ivica Dačić: Azerbejdžan i Jermenija su naše prijateljske zemlje

Politika
Autor: Glas javnosti

Potpredsednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da azerbejdžansko-jermenski sukob može da nam bude upozorenje kako je malo potrebno da se raspali neki rat tamo gde to tinja godinama.

O najnovijim događajima između Azerbejdžana i Jermenije, Dačić kaže da je "situacija dosta komplikovana" s obzirom na to da je u pitanju "tinjajući sukob" zbog kojeg je još pre oko dvadesetak godina formirana tzv. "Minska grupa" koja, kako navodi, kao što se vidi ništa nije uradila za to vreme.

-Jermensko-azerbejdžanski sukob može da nam posluži kao upozorenje koliko je malo vremena potrebno da se raspali ponovo neki ratni sukob, i koliko je potrebno voditi računa o svojim nacionalnim interesima i stabilnosti region", rekao je Dačić.

Ističe da su i Azerbejdžan i Jermenija naše prijateljske zemlje i u obema je, kaže, boravio kao predsedavajući OEBS.

-Naš interes je da se taj sukob što pre obustavi, ali to je lako reći", kaže Dačić, uz napomenu da je Turska "zainteresovana" za Azerbejdžan, a da je Rusija netralna.

Ne isključuje, međutim, mogućnost širenja sukoba.

-Rusija se drži neutralno, ali Azerbejdžan je uvek optuživao Rusiju da je na strani Jermenije, gde žive pravoslavci, rekao je Dačić. Dodao je da su svi nezadovoljni radom te "Minske grupe", koja se, kako navodi, bavi nečim što se uobičajeno naziva "političkim turizmom".

Dačić napominje da je reč o grupi koju čine uglavnom "zapadnjaci" i njima je, smatra, na neki način da ti sukobi što duže traju.

-Ako nema ozbiljnog rada na sklapanju mira i ako neko tome nije posvećen, kao što je to bio problem sa nakadašnjom Republikom Makedonijom, gde su takođe postojale grupe koje su se time bavile, dok EU prstom nije mrdnula u vezi promene imena te države", rekao je Dačić. Ako, kako kaže, te situacije uporedimo sa zainteresovanošću velikih sila u regionu, to mešanje je nekada loše, ali je nekada i dobro, jer može da natera sve strane da se posvete miru. Podsetio je da je Srbija još ranije otvorila Ambasadu u Azerbjdžanu, a u Jermeniji je taj proces u toku i za sada imamo samo jednog diplomatu u Jerevanu, koji obavlja funkciju srpskog diplomate.

(Glas javnosti/Happy Tv)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR