Glas Javnosti

Ivica Dačić: Mi Albancima ništa ne verujemo, ali verujemo da je administracija SAD shvatila da se do rešenja može doći pritiskom na stranu koja izbegava obaveze

Politika
Autor: Glas javnosti

Ima nekoliko nivoa na kojima treba sagledavati sporazum iz Vašingtona.- izjavio je ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je prvi nivo bio onaj oko tačke 10. 

- Pominjanje statusa je izbegnuto, i do sada su obično američki preghovarači prekidali razgovore. Drugo, ovo je veliki korak ka strateškom partnerstvu sa SAD, tako da prvi put od Vudro Vilsona imamo mogućnost da sa administracijom SAD budemo partneri. Treći su pogodnosti, poput mini-Šengena, otvaranje kancelarije američkog fonda za razvoj...

- Pitanje broj jedan, i crvena linija za Srbiju je pitanje statusa. 

- SAD nastoje da pomognu Izraelu. 

- Najlakše je nešto obećati i potpisati ako ne morate to da realizujete. Do sada je sve što je potpisano od strane Albanaca, vršena je opstrukcija. Da li će to i sada biti , ne zna, ne bih pominjao Briselski sporazum. Mi njima ništa ne verujemo, ali verujemo da je administracija SAD shvatila da se do rešenja može doći pritiskom na stranu koja izbegava obaveze. TO je i put do političkog rešenja. 

- Brisel sad ima drugu sadnicu. To je bila odluka Tadića i Jeremića, i oni imaju Rezoluciju Generalne skupštine UN.  A mi ne možemo da odbijemo ako SAD ili neko drugi hoće da doprinese. 

- U Briselu smo spremni za konstruktivni dijalog, ali ne na ucene. 

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR