Glas Javnosti

SRAMNO I CINIČNO SAOPŠTENJE EU: Ni reči kritike Kurtiju zbog KRAHA pregovora u Briselu!

Politika
Autor: Glas javnosti

Posle dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou koji je opdržan prošlog četvrtka u Briselu, EU izražava zabrinutost zbog toga što dve strane ne sprovode svoje obaveze prema Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa i njegovom Aneksu za primenu, koji su ranije dogovorene, a koje su za njih obavezujuće i imaju značajnu ulogu na evropskom putu.

“EU apeluje na obe strane da se angažuju konstruktivno i u dobroj veri. To znači početak primene na osnovu Predloga EU bez daljeg odlaganja, što uključuje obavezu obe strane da u potpunosti primene sve prethodne sporazume o dijalogu. Rad na uspostavljanju Asocijacije/ Zajednice opština sa srpskom većinom trebalo bi da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova“, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

U saopštenju se podseća na obevezu obe strane „da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa”.

“EU je i dalje podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obe strane u deeskalaciji tenzija na severu Kosova, nekoliko meseci nakon najnovijeg izbijanja nasilja u kome su povređeni građani, trupe KFOR-a, policija i predstavnici medija, a neki imaju teške i trajne posledice. Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta,” navodi Evropski savet.EU navodi da potezi koje je povukla adminstracija u Prištini nisu u skladu sa vladavinom zakona i rizikuju da na dalje povećanje tenzija. Radi se pre svega o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova, nalozima za iseljenje, telekomunikacijama i korišćenju specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici, navodi se u saopštenju.

“Neprekidni napadi manjih razmera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih kadeta kosovskih Srba, odnosno lokalnog stanovništva su neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti. Blokiranje Energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom o putu ka normalizaciji odnosa i njegovim aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga,” dodaje Evropski savet.

U saopštenju se upozorava da su zahtevi EU od 3. “u potpunosti validni”, a da „reverzibilne mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom”, koje će biti ukinute tek kada bude napretka u ispunjavanju postojećih zahteva.


“EU podseća na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu Kosova kako bi se smanjile tenzije. Neophodno je najbrže rešenje da se omogući raspisivanje izbora. Podstičemo kosovske Srbe da se u potpunosti angažuju u izbornom procesu i javno iznesu svoje bezuslovno učešće,” ističe se u saopštenju i pozivaju svi politički akteri, na svim nivoima vlasti, i na Kosovu i u Srbiji, da se konstruktivno angažuju u sprovođenju tog procesa.

“EU izražava punu podršku naporima visokog predstavnika Žozepa Borela u svojstvu ‘upravljača’ dijalogom Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, i podseća obe strane da evropski put i Kosova i Srbije zavisi od uspeha Dijaloga i normalizacije međusobnih odnosa. I jedni i drugi rizikuju da izgube priliku za napredak na evropskom putu“, upozorava Evropski savet.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR