Glas Javnosti

INCIDENTI U PARLAMENTU, NA IVICI TUČE: POSLANICI NA NOGAMA – PAROLE, TRANSPARENTI, GALAMA, VIKA... (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

U nastavku sednice Narodne skupštine Republike Srbije, nakon uvodnog obraćanja Aleksandra Vučića, izlaganja idu od podrške nastavku razgovora do zalaganja da se u potpunosti odbaci francusko-nemački predlo. Uz dobacivanja iz poslaničkih klupa povremeno je bilo nemoguće bilo šta jasno čuti, a incidentna situacija je na trenutke bila na ivici tuče i bilo je teško uspostaviti red u sali.

Poslanik Ne davimo Beograd Radomir Lazović zatražio je da se sednica Skupštine prekine kako bi na zajedničkom sastanku predstavnici parlamentarnih stranaka bili upoznati sa sadržinom francusko-nemačkog predloga. Balint Pastor, predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara posebno je naglasio da je važno da se dalje insistira na formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Dveri Boško Obradović je ocenio da je francusko-nemački predlog znači kapitulaciju i novi zapadni ulitumatum stavljen pred Srbiju sa jasnom porukom da, ako želimo u EU, moramo priznati nezavisnost takozvanog Kosova.

– Ne vidim niti jedan razlog da prihvatimo ultimatum. Nemojte da zamajavata građane, stavite pred Narodnu skupštinu jednostavno pitanje: da li ste za potpisivanje novog ultimatuma i priznavanje nezavisnosti ili protiv. Da li ćemo mi, narodni poslanici, država Srbija, srpski narod i građani Srbije prihvatiti ultimatum, prekršiti Ustav, Rezoluciju 1244 i u miru se odreći dela naše državne teritorije – rekao je Obradović.

Dodao je da je oko 200 srpskih uglednih ličnosti, akademika, intelektualaca, političara i drugih javnih ličnosti potpisalo Svetosavski proglas za spas Kosova i Metohije u kome se nadležni državni organi Republike Srbije pozivaju da „u celosti i bez odlaganja odbace zapadni ultimatum kojim se traži naše konačno odricanje od Kosova i Metohije, a sve patriotske snage u Srbiji, okruženju i rasejanju pozivaju na nacionalno okupljanje u odbranu i očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije“.

Obradović je predložio i rešenje, a to je, kako je rekao: da zaključak sa Skupštine bude da se bez odlaganja i u celosti odbacuje francusko-nemački predlog i da se ne dozvoli kršenje Ustava Srbije, Rezolucije 1244 i predsedničke zakletve.

Nakon što je Aleksandar Vučić počeo da govori posle obraćanja Obradovića, došlo je do velike gužve i buke u sali Narodne skupštine kada je deo opozicionih narodnih poslanika razvio transparent „Ne kapitulaciji“, uzvikivao parole: Ne damo Kosovo, Kosovo je srce Srbije, Ostavka, a potom i krenuo prema delu sale gde su sedeli predsedavajući Orlić i predsednik Vučić, reklamirajući poslovnik. S druge strane sale čuli su se uzvici: Aco, Srbine.

Buka je bila takva da se od parola, uzvika, aplauza, žamora, gotovo ništa nije moglo čuti, što se moglo videti i uživo u prenosu na našem Info kanalu.

Predsedavajući Vladimir Orlić je u jednom trenutku pitao opozicione poslanike da li žele da linčuju Vučića i sa teškom mukom je uspostavljen kakav – takav privremeni mir i red u sali, a poslanici se vratili u klupe.

Aleksandar Vučić je upitao opozicione poslanike da li im je od početka bila namera da ga spreče da govori. Odgovorio na parole: Ne damo Kosovo.

– Vi ste Kosovo dali, a mi ga vraćamo, izdali ste Srbiju, a mi to nećemo nikada da dopustimo, naša je zasluga što je 27 zemalja povuklo priznanje – rekao je Vučić, podsetivši da je svojevremeno 1.800 albanskih zatvorenika pušteno iz zatvora, među njima i Aljbin Kurti, a da je, kako je dodao, papir o oslobađanju potpisao Vojislav Koštunica, koji je potpisao i Svetosavski proglas.  

U nastavku rasprave Stefan Krkobabić iz PUPS-a je ocenio da ovo što se dešava u skupštini „liči na ostrašćenu predizbornu kampanju“ i da više liči na borbu za vlast nego za Kosovo i Metohiju. Branimir Jovanović iz SDPS-a je rekao da je francusko nemačka inicijativa samo okvir za razgovor, da zamrznuti konflikt ne donosi dobro i založio se da se razgovori nastave.

Oko 15 sati deo opozicionih narodnih poslanika napustio je skupštinsku salu.

I u daljem toku sednice bilo je dosta replika i reklamiranja poslovnika.

Nebojša Zelenović iz koalicije Moramo – Zajedno je rekao da njihov poslanički klub nije pozvan ni na kakav razgovor u Predsedništvu.

– Poštovanje principa nemenjanja granica, ili administrativnih linija, ali i dobijanja jasne perspektive punopravnog članstva u EU za ceo region je put za dobar život za svih gotovo 20 miliona ljudi na prostoru Zapadnog Balkana i sva ključna pitanja regiona treba rešavati istovremeno – rekao je Zelenović.

Naglasio je da se zalaže za održavanje međunarodne konferencije svih šest entiteta iz regiona, EU, zemlje Kvinte, i Hrvatska, na kojoj bi se postigao dogovor o zajedničkoj odbrambenoj politici regiona i bila formirana ekonomska zajednica Zapadnog Balkana, koja bi se kao celina pridruživala EU. Zelenović se založio i za to da Srbija uvede sankcije Rusiji, kao i da Kosovo bude demilitarizovano i dodao da njegov poslanički klub ne može da prihvati ponuđeni izveštaj. 

Vučić je odgovorio da nije uputio poziv na konsultacije zato što se prethodno šest od osam poslaničkih grupa izjasnilo da neće doći, ali da je spreman da da informacije. Uvek sam spreman da razgovaram o raznim mogućnostima i važno je da budemo na evropskom putu, rekao je Vučić i dodao da od predstavnika Unije nije dobio precizniji odgovor o evropskoj perspektivi Srbije.

Jedinstvena Srbija podržava izveštaj Aleksandra Vučića, rekao je Dragan Marković Palma i ocenio da je poslata veoma ružna slika u svet incidentom u skupštini koja ne treba da bude ring, umesto da, kako je rekao, budemo jedinstveni i osudimo napade na srpsku decu na Kosovu i Metohiji i to što se ne realizuje Briselski sporazum.

Raspravu u Narodnoj skupštini možete pratiti uživo na našem kanalu Glas info.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR