Glas Javnosti

IMENOVANI AMBASADORI SRBIJE U PET ZEMALJA: Objavljene njihove biografije

Politika
Autor: Glas javnosti

Postavljeni su ambasadori Srbije u Danskoj, Španiji, Keniji, Argentini i Iraku.

U Službenom glasniku objavljeni su ukazi predsednika Republike Aleksandra Vučića, čime je okončana procedura postavljenja Mirjane Živković za ambasadora u Danskoj, Irene Šarac u Španiji, Danijele Čubrilo Martić u Keniji, Veljka Lazića u Argentini i Branislava Žeželja u Iraku, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Mirjana Živković je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i ima položen pravosudni ispit. Nakon diplomiranja, radila je u Saveznom sekretarijatu za pravosuđe i državnu upravu, odnosno Saveznom ministarstvu pravde, kao i u Saveznom ministarstvu za spoljnu trgovinu.

U Ministarstvu spoljnih poslova angažovana je od 2001. godine i obavljala je, između ostalog, funkcije generalnog sekretara i pomoćnika ministra za konzularne poslove od 2022. godine. Službovala je kao šef Konzulata u Malmeu, a od 2011. do 2019. godine bila je generalni konzul u Generalnom konzulatu u Njujorku.Govori engleski i švedski jezik.

Irena Šarac je zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova od 2005. godine.

U više navrata je radila u Sektoru za bilateralnu saradnju i u Odeljenju za Aziju, Australiju i Pacifik, u kojem je obavljala i funkciju načelnika. Službovala je u ambasadama Srbije u Pekingu i Atini. Na mesto ambasadora Srbije u Madridu odlazi sa mesta pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju, funkcije koju vrši od juna ove godine.

Diplomirala je na Odseku za kineski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a završila je i specijalističke akademske studije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, završnom tezom sa temom "Multilateralizam 21. veka odnos snaga i manifestacija moći u Ujedinjenim nacijama".

Govori engleski i kineski jezik i služi se španskim i francuskim jezikom.

Danijela Čubrilo Martić je diplomirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i magistrirala na istom fakultetu u oblasti međunarodne politike.

U Ministarstvu spoljnih poslova radi od 2004. godine. Radila je u različitim organizacionim jedinicama Ministarstva i, između ostalog, obavljala funkciju načelnika Odeljenja za Ujedinjene nacije.

Službovala je u Misiji pri Evropskoj uniji u Briselu, Stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku i Stalnoj delegaciji pri Unesku u Parizu. Govori engleski i španski jezik.

Veljko Lazić je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1996. godine.

Radio je u Odeljenju za Evropu, u više navrata bio angažovan u Generalnom sekretarijatu Ministarstva, na poziciji pomoćnika generalnog sekretara, i bio načelnik Odeljenja za Severnu i Južnu Ameriku.


Službovao je u ambasadama u Lisabonu, pri Svetoj Stolici, u Rimu, a od 2014. do 2020. godine bio je ambasador Republike Srbije u Federativnoj Republici Brazil. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Govori engleski, portugalski, italijanski i španski jezik.

Branislav Žeželj je diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, postdiplomske studije je završio u SAD i Holandiji i stekao doktorate Univerziteta u Bagdadu i Megatrend univerziteta.

Tokom karijere je obavljao više funkcija u PKB, radio u privatnom biznisu u zemlji i inostranstvu, bio angažovan kao profesor na više univerziteta i kao konsultant na projektima u zemlji i više desetine država u inostranstvu i međunarodnim organizacijama, između ostalog i za Organizaciju za hranu i poljoprivredu UN.

Radio je i kao specijalni savetnik ministra poljoprivrede. Autor je više naučnih i stručnih radova i publikacija. Govori engleski, francuski i arapski jezik.

Glasjavnosti/R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR