Glas Javnosti

IMA LI OVAJ ČOVEK SRAMA!? VOKER VEĆI ALBANAC OD ALBANACA, osniva pokret za UJEDINJENJE albanske DIJASPORE, a NA ČELU - ON!

Politika
Autor: Glas javnosti

Bivši šef misije OEBS na Kosovu i Metohiji, odgovoran za početak bombardovanja SRJ, koje je otpočelo posle njegovog lažnog izveštaja o navodnom zločinu u selu Račak, Vilijam Voker, predložio je osnivanje pokreta za ujedinjenje albanske dijaspore, u cilju dobijanja rezervisanih mesta u parlamentima država u kojima žive.

Obraćajući se albanskoj dijaspori, Voker je predložio da vodi pokret za ujedinjenje svih Albanaca koji žive u inostranstvu i poziva ih da zaborave postojeće razlike i podele koje muče dijasporu.

Kaže da će se pokret sastojati od svih Albanaca, bez obzira na poreklo ili drugu pripadnost.

- Verujem da ja, kao nealbanac koga mnogi ljudi poštuju, imam najveće šanse da ujedinim mnoge frakcije dijaspore širom sveta. Molim za vašu podršku - rekao je Voker, prenosi Sputnjik.

Smatra da je ekonomski uticaj dijaspore veliki, ali da su njeni dugoročni efekti minimalni jer, kaže, pomoć dijaspore i njen doprinos nemaju uticaja na proces odlučivanja gde se njihov novac troši, a oni na vlasti potcenjuju ekonomske veze dijaspore sa domovinom.

- U zemljama sa visokom stopom nezaposlenosti (kao što je takozvano Kosovo sa 38 odsto) i nestabilnom ekonomijom, doznake su često razlika između siromaštva i relativnog blagostanja. Nažalost, ovaj odliv kapitala retko doprinosi dugoročnom individualnom ili nacionalnom poboljšanju, ali ide u neposrednu potrošnju. Stoga, iako je ekonomski uticaj dijaspore veliki, njeni dugoročni efekti su minimalni - navodi Voker.

Drugi nedostatak je, kaže, što ti strani donatori, koji se nadaju da će svojim doprinosima poboljšati uslove života u svojoj domovini, nemaju uticaj na proces donošenja odluka gde se njihov novac troši, a donosioci političkih odluka kod kuće uzalud obećavaju da će uvažiti savete i težnje onih koji žive u inostranstvu, prenosi Koha.

Prema njegovim rečima, dijaspora je razočarana načinom na koji se stvari odvijaju kod kuće.

- Nekoliko ljudi, ako ih ima, izražavaju pozitivno mišljenje o trenutnoj situaciji. Većina mi se pridružuje u oštroj kritici političke klase, donosioca odluka i stava da se stvari ne samo ne poboljšavaju, već idu u pogrešnom smeru. Tamo je rasprostranjen dogovor da se nešto mora učiniti. Nameravam da pokušam - rekao je Voker.

U stvari, prema Vokeru, oni na vlasti ne mogu ništa da poprave, jer su „današnji donosioci odluka u celom regionu političari, a ne patriote, oni su veoma moćni, veoma korumpirani i u velikoj meri zavise od međunarodnih mentora, u cilju sprovođenja neophodnih reformi“.

- Još sam uvereniji da će samo aktivno i kontinuirano uključivanje onih u dijaspori – onih sa izloženošću i iskustvom u spoljnom svetu, onih sa gorućom željom za promenom – verovatno doneti neophodne ispravke kursa. Problemi su veliki i potrebno je vreme za smislena rešenja. Za početak predlažem da vodim pokret za ujedinjenje svih Albanaca koji žive u inostranstvu, pozivajući ih da zaborave postojeće razlike i podele koje muče dijasporu - naveo je Voker, prenosi Kosovo onlajn.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR