Glas Javnosti

Игуман Сава Јањић: Замрзнути конфликт је лоше решење

Politika
Autor: N1/foto: wikipedia

Дијалог о нормализацији одоса између Београда и Приштине представља пут напред, а замрзнути конфликт је лоше решење, јер све што је провело сувише времена у замрзивачу више није добро за јело, изјавио је игуман манастира Дечани Сава Јањић.

Уколико се дође до одрживог решења, важно је да косовски Албанци и Срби остану да живе где су живели до сада, да не морају да се селе, рекао је Јањић, уз констатацију да се не ради о мржњи између Срба и Албанаца, већ о ситуацији коју су створии политичари и медији, инсистирајући на креирању напетости.

Јањић је навео да се српска заједница на Косову не осећа безбедно и да тек треба видети како ће се понашати нова влада у Приштини. Потребно је унапредити владавину права, остварити помирење.

"Таоци смо политичара и медија, који стварају проблеме", оценио је Јањић. Према његовим речима, идеје о размени територија воде ка деведесетим годинама прошлог века и стварању етнички чистих подручја.

Јањић је изјавио да је Косово усвојило изузетно добре законе, везане и за заштиту српског верског и културног наслеђа, али да је потребно применити те прописе. Због немогућности примене закона, тешко је замислити дуготрајно решење, навео је Јањић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR