Glas Javnosti

IGUMAN SAVA JANJIĆ: Prištinske vlasti nemaju moralnog i profesionalnog kapaciteta da zaštite srpsko nasleđe

Politika
Autor: Glas javnosti

Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani rekao je danad da bi predaja baštine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu albanskim vlastima pre ili kasnije “rezultirala varvarskim scenama skrnavljenja koje su ekstremisti među kosovskim Albancima počinili tokom nereda 2004. godine”.

Janjić je istakao je danas da SPC i kosovski Srbi nemaju poverenja da vlasti u Prištini mogu da zaštite srpske svetinje i baštinu na Kosovu i Metohiji, i podsetio da se i skrnavnjenje 150 pravoslavnih svetinja i stotine grobalja dogodilo tokom prisustva mirovnih snaga u pokrajini.

Janjić je u objavi na Tviteru ocenio da prištinske vlasti nemaju moralnog i profesionalnog kapaciteta da zaštite srpsko nasleđe, i citirao vladiku raško-prizrenskog Teodosija da one teže da prisvoje srpsko nasleđe i učine Kosovo etnički čistom albanskom teritorijom.

Janjić je podsetio da je uništavanje srpskih hrišćanskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i stotina pravoslavnih grobalja nastavljeno uprkos prisustvu međunarodnih mirovnih snaga.

– Uništavanje 150 srpskih hrišćanskih pravoslavnih svetinja na Kosovu nastavljeno je uprkos prisustvu međunarodnih mirovnih snaga od kraja rata 1999. godine. Ekstremisti među kosovskim Albanacima takođe su opustošili stotine hrišćanskih pravoslavnih grobalja – podsetio je iguman manastira Visoki Dečani.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR