Glas Javnosti

I OVO SE DIGLO DA PRETI SRBIJI! Picula: Ako ne izruči Radoičića Prištini, međunarodna zajednica će još strože delovati

Politika
Autor: Glas javnosti

“Ako Milan Radoičić ne bude izručen Prištini, to će zakomplikovati ionako teške odnose Srbije i Kosova, a potencijalne reakcije međunarodne zajednice mogu rezultirati još strožim političkim i diplomatskim delovanjem prema Srbiji”, kaže poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula koji je sastavio tekst nedavno usvojene Rezolucije o sukobu u Banjskoj.

Apelovalo se na Srbiju i da uvede sankcije Rusiji, pa to nije učinila, a u pitanju su bili daleko jači pritisci iz EU-a. To što nije članica EU-a, nikako ne bi smelo značiti da bi Srbija kao zemlja kandidatkinja kojoj je stalo do bezbednosti na evropskom kontinentu i na svojim granicama smela uzeti za pravo svesno ugrožavanje mira u regiji i teško stečenog i krhkog primirja nakon raznih konflikata.

Što se tiče saradnje Srbije, teško je s apsolutnom sigurnošću potvrditi njen angažman u rasvetljavanju konflikata, a kada Srbija i sarađuje, često to čini s “figom u džepu” - rekao je Picula.



"Odbijanje izručenja može samo dodatno zakomplikovati ionako teške odnose Srbije i Kosova. Osim toga, potencijalne reakcije međunarodne zajednice mogu rezultirati još strožim političkim i diplomatskim delovanjem prema Srbiji, kaže Picula.


Milan Radoičić

Kako je navedeno u rezoluciji koju je usvojio Parlament, restriktivne mere bi trebale uključivati, ali ne i biti ograničene samo na zamrzavanje imovine i zabranu putovanja protiv destabilizirajućih aktera na severu Kosova i Metohija, poput Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za organizovanje pomenutog terorističkog napada.



Glas javnosti/N07S



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Crnogorac u 28.10.2023 08:19:45 h
     0 
Picula ime ti govori šta si ti.