Glas Javnosti

HRVATSKA VOJSKA STIGLA NA KOSOVO: Oni će čuvati SRPSKE SVETINJE!

Politika
Autor: Glas javnosti

Kao što je pre nekoliko sedmica najavljeno, hrvatski vojnici u sastavu KFOR-a stigli su na Kosovo i Metohiju. Misija Kfora saopštila je da su se hrvatski vojnici pridružili regionalnoj komandi - Zapad, čime su postali deveta država u sastavu ove jedinice.

Kako je Kfor objavio na Fejsbuku, vojnici će biti integrisani u kinetički bataljon, koji će patrolirati na zapadu Kosova i Metohije i obezbeđivati nadziranje manastira Visoki Dečani.

Osim Hrvatske, u toj regionalnoj komandi su vojnici Severne Makedonije, Slovenije, Rumunije, Italije, Austrije, Poljske, Švajcarske i Turske.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je povodom poziva prištinskih vlasti da se manastir Visoki Dečani ukloni sa spiska najugroženijih spomenika u Evropi, saopštilo da to što taj manastir "neprekidno čuvaju pripadnici KFOR-a, dovoljno govori o proceni Ujedinjenih nacija o njegovoj ugroženosti".

Ministarke lažne kosovske Vlade Donika Gervala i Hajrula Ćeku poslale su pismo izvršnom predsedniku „Europa Nostre", protiveći se uključivanju Visokih Dečana na listu najugroženijih spomenika u Evropi i zahtevajući uklanjanje manastira sa tog spiska.

Priština godinama otima 24 hektara manastirske imovine, na kojj gradi magistralni put i to pored samog manastira uprkos odluci suda.

Visoki Dečani su gotovo svakodnevno izloženi napadima, terorističkim grafitima na zidovima manastira ili verbalnim pretnjama bratstvu.

Visoki Dečani su verovatno jedini primer u Evropi, gde se objekat koji je sagrađen u 14. veku nalazi pod vojnom zaštitom pune 22 godine.

Panevropska mreža za očuvanje kulturnog nasledja „Evropa Nostra" prethodno je zadužbinu Stefana Dečanskog uvrstila u listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu, što je izazvalo brojne negativne reakcije u Prištini.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR