Glas Javnosti

HRVATSKA UŠLA U ŠENGEN, BUGARSKA I RUMUNIJE NE: Protivljenje Austrije i Holandije

Politika
Autor: Glas javnosti

Hrvatska je dobila zeleno svetlo za ulazak u šengen, ali Bugarska i Rumunija ostale su uskraćene za pridruživanje najvećem prostoru na svetu bez unutrašnjih graničnih kontrola među državama, zbog protivljenja Austrije i Holandije.

Austrija, zabrinuta zbog porasta ilegalne imigracije, bila je protiv prijema obe zemlje, a Holanđani su se usprotivili prijemu Bugarske zbog neuspeha u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i takođe ilegalne imigracije.

Rumunski premijer Nikolae Čuka je rekao da je razočaran, kao i da će njegova zemlja ponovo podneti zahtev za prijem, piše N1.


„Žao nam je i iskreno rečeno ne razumemo kruti stav Austrije“, rekao je Čuka.

Bugarski ministar spoljnih poslova je kazao da će njegova zemlja takođe ponovo pokušati da uđe u šengenski prostor.

„Bugarska neće posustati u pokušaju da uđe u šengen, prostor bez pasoša. I dalje ćemo se za to čvrsto zalagati. Možda ćemo to pitanje moći ponovo da podstaknemo na samitu EU krajem meseca „, rekao je Nikolaj Milkov, izrazivši nadu da bi ulazak Bugarske u šengen mogao da bude odobren već u martu sledeće godine.

Pre par dana, bugarski predsednik Rumen Radev reagovao je na izjavu holandskog premijera Marka Rutea koji je kazao da se bugarska granica može preći za 50 evra, podsetivši ga da su nedavno upravo u zaštiti bugarske i evropske spoljne granice poginula tri policajca.

„Umesto da nam se pruži evropska solidarnost, Bugarska je dobila cinizam“, napisao je Radev na Tviteru.

Njegovo razočaranje je danas podelila i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

„Građanima Hrvatske: dobrodošli i čestitamo. Građanima Rumunije i Bugarske: zaslužujete da budete punopravne članice šengena i da imate pristup slobodnom kretanju (…) delim razočaranje s građanima Bugarske i Rumunije“, rekla je Johanson.


Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner je rekao da se usprotivio prijemu tih zemalja zbog bezbednosnih pitanja.

„Pogrešno je da se sistem koji na mnogim mestima ne funkcioniše kako bi trebalo u ovom trenutku proširuje“, rekao je Karner.

Podsetio je da je ove godine Austrija zabeležila 100.000 ilegalnih prelazaka granice, uključujući 75.000 ljudi koji prethodno nisu registrovani u ostalim članicama šengena kao što bi trebalo.

Odluka o novim članicama mora biti jednoglasna, tj. pristanak moraju dati 22 članice EU, kao i Lihtenštajn, Island, Norveška i Švajcarska.

Ilegalna imigracija vruće je pitanje u EU od 2015, kada je preko Sredozemlja krijumčarskim lancima ušlo preko milion ljudi.

UN tvrdi da je ove godine ilegalno u EU ušlo oko 145.000 ljudi, no Fronteks, evropska obalska i granična straža, navodi da je u prvih 10 meseci ove godine u Uniju ilegalno ušlo 280.000 migranata.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR