Glas Javnosti
posta

KAKAV, BRE, ODJEL? Hrvati nam se podsmevaju usred Beograda! (FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Svaka zgrada ambasade treba da ima određena obeležja po kojima je prepoznatljiva. Inostrane ambasade moraju da obaveste domaće Ministarstvo spoljnih poslova o postojanju zastave, amblema i table sa nazivom ambasade. Međutim, uočili smo da minimalno dvojezična tabla, na zgradi Ambasade Hrvatske u Beogradu ne postoji. Prisutan je samo natpis, koji je skoro ceo na hrvatskom jeziku.

Na zgradi Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji ne postoji tabla sa nazivom ambasade, a veći deo teksta sa informacijama napisan je na hrvatskom jeziku.Foto: Glas javnostiPitali smo srpskog diplomatu, bivšeg ambasadora Jugoslavije i ministra inostranih poslova u vladi SRV Jugoslavije Vladislava Jovanovića da li postoje neka zakonska pravila vezana za to kako bi trebala da izgleda jedna zgrada ambasade, koja sve obeležja treba da ima i da li je obavezno da na njoj bude i tabla sa oznakom.

- Mora da ima tablu, to traži zemlja domaćin. Uz to mora da ima načelna obeležja zastavu i amblem. To je bitno za raspoznavanje. To se sve uređuje preko protokola domaćeg Ministarstva spoljnih poslova i ono mora da se obavesti, da bi zgrada mogla da funkcioniše kao ambasada - izjavio je Vladislav Jovanović za "Glas javnosti".Foto: Glas javnosti- Ime ambasade treba piše na jeziku zemlje koja šalje, zemlje domaćina i jednom internacionalnom jeziku, npr. engleskom ili francuskom. - Dodao je Jovanović za naš portal i dodao da nije po protokolu da ime ambasade piše samo na jeziku zemlje koja šalje, te da naziv mora da bude barem dvojezičan.Foto: Glas javnosti- Nije dovoljno da piše samo na jeziku zemlje koja šalje. Mora da bude na jeziku koji je dovoljno internacionalan ili na jeziku zemlje službovanja. - izjavio je bivši ministar za naš portal.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR