Glas Javnosti

HILOV SAVET ZA SRBE: Zaboravite istoriju, tražite posao u američkim kompanijama

Politika
Autor: Glas javnosti

Američki ambasador u Srbiji savetuje mlade ljude po pitanju Kosova i Metohije da istoriju ostave istoričarima, mržnju negativnim ljudima, a da umesto toga traže posao u američkim kompanijama

Američki ambasador Kristofer Hil izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština veoma dobra ideja, a gledajući 2013. godinu, kada je Briselskim sporazumom predviđeno njeno formiranje, danas je još bolja ideja.

Na pitanje zašto nije do sad formirana, ambasador odgovara: "Moraćete da pitate ljude iz prošlosti, jer sam ja ovde samo godinu dana".

Američki ambasador vešto izbegava da kaže da je on upravo čovek prošlosti, zaboravljajući da napomene da je na Kosovu i Metohiji bio devedesetih godina, a posebno da je kao specijalni izaslanik SAD bio na sastanku sa takozvanom Oslobodilačkom vojskom Kosova u Juniku, čime je legitimisao tu terorističku organizaciju.


"Mnogi kažu da je potreban taj pritisak da bi se ostvarilo, da Srbi koji žive na Kosovu toliko dugo godina, znaju kakva im je budućnost. Treba da znaju kakvi su im odnosi sa Prištinom, ali i sa Beogradom. Mislim da je vreme da se pokrene sve", rekao je Hil.

Govoreći o izborima na severu Kosova i Metohije koje je Priština zakazala za nedelju, Hil kaže da nije dobro vreme za njih, posebno jer su Srbi napustili institucije.

"Tako da je jasno da će biti problema, zbog nivoa učešća. Mislim da je važno da se rešavaju ostali problemi, pa ćemo videti šta će biti potrebno još uraditi", kaže Hil.

Savet mladima

Hil savetuje mlade ljude da istoriju ostave istoričarima, mržnju negativnim ljudima, a umesto toga traže posao u američkim kompanijama.

"Mladi ne treba da pričaju o istoriji, već o sopstvenom razvoju i sličnim stvarima", savetuje Hil.

Hil kaže da prošli put, kada je bio na Balkanu, nije video stabilnost, a da sada vidi jasnu reakciju da Srbija ide ka zapadu.


"Možda nemaju svi isti utisak, ali Srbija teži ka zapadu. Kad deca znaju onda svi to znaju. To je uvek težak proces. Znate kada napravite potez, šta nosite sa sobom, šta pakujete u kofer, a šta ostavljate iza sebe. Veoma je jasno - Srbija je u pokretu i ide u pravom smeru i ja želim da budem od pomoći na tom putu", kaže Hil.

"Rusija ne pomaže Srbiji"

Hil dodaje da razume da je reč sankcije u Srbiji neprijatna, jer je i sama prošla kroz to devedesetih godina, ali kaže da Srbi koji imaju takav instinkt treba da zastanu.

"Moram reći da u celom svom životu nisam video situaciju kakvu vidimo u Rusiji, da primenjuje agresiju protiv suseda. To je jednostavno žalosno", kaže američki ambasador zaboravljajući da napomene kako je Amerika pomagala i direktno učestvovala u agresijama izvršenim širom sveta, koje čak nisu bile pretnje njima.

Američki ambasador dodaje: "Znam da je teško, ali Rusija ne pomaže nimalo vašoj zemlji i Srbija mora da uradi potrebno, da ide u smeru u kom je potrebno da bi stigla tamo gde želi da bude."

Hil Verovatno smatra da je Amerika više od Rusije pomogla Srbiji uvodeći nam sankcije i bacajući bombe na našu zemlju, ostavljajući stravične posledice po zdravlje srpskih građana i životne okoline.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR