Glas Javnosti

Hil u Preševu: Prava Albanaca u Srbiji rešavaju se unutar Srbije

Politika
Autor: Glas javnosti

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ponovio je da briselski dijalog ne predviđa reciprocitet u pogledu prava Srba na Kosovu i prava Albanaca u Srbiji.

Hil, koji boravi u poseti opštinama juga Srbije, rekao je da se pitanje prava Albanaca u Srbiji mora rešiti unutar države.

– Briselski dijalog traje od 2013. godine. Mislim da je EU preuzela veoma težak zadatak i briselski dijalog ne predviđa reciprocitet. Reciprocitet o kome govorite, a koji se tiče albanskih građana unutar Srbije, mora da se reši unutar Srbije – rekao je Hil.

On je naveo da u Ustavu Srbije stoji da su Albanci ravnopravni sa ostalim narodima.

– Mnogi ljudi u diplomatskom krugu i dalje obraćaju pažnju na ove probleme. To su problemi koji nas sve brinu i mora da postoji rešenje – rekao je Hil.

Istakao je i da će ceo region imati koristi ako Ohridski sporazum bude uspešno sproveden.

– Dijalog koji je kulminirao Ohridskim sporazumom je o Kosovu i rešenju problema između Kosova i Srbije. Ako bude uspešan, mogao bi da pomogne celom regionu. Da pomogne ljudima da stvore nove okolnosti u kojima granice neće deliti ljude, već ih zbližavati… Mislim da će dijalog biti podržan od strane širokog spektra ljudi, kako bi se selo za sto i pronašla mirna rešenja za probleme – zaključio je Hil.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR