Glas Javnosti

Hil o bombardovanju: Znamo da narod Srbije ne može da zaboravi to strašno vreme, ali…

Politika
Autor: Glas javnosti

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je, povodom godišnjice početka bombardovanja 1999. godine, da narod Srbije ne treba da zaboravi to strašno vreme, ali da Amerika i Srbija zajedno mogu da grade bolju budućnost.

Posvetio sam život diplomatiji – pronalaženju diplomatskih rešenja za naizgled nerešive probleme. Tokom svoje diplomatske karijere naučio sam da diplomatija ponekad doživi neuspeh. Kada se to dogodi, posledice mogu biti tragične. Želim da uputim iskreno saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih, uključujući i poginule u NATO bombardovanju. Znam da narod Srbije ne može da zaboravi to strašno vreme, i ne treba. Narod Srbije ne može da potisne svoj bol, ali verujem da ima dovoljno snage da potisne svoje ogorčenje – rekao je Hil.

On je naglasio da Amerika i Srbija zajedno mogu da grade bolju budućnost.

– Posvećenost SAD partnerstvu sa Srbijom je nepokolebljiva, kao i naša opredeljenost za diplomatiju. Zajedno možemo da gradimo bolju budućnost kakvu narod Srbije zaslužuje i želi za buduće generacije – poručio je Hil.

I šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadni general Đanpjero Romano rekao je da je potrebno gledati u budućnost.

– Ne zaboravljamo prošlost, ali možemo da idemo napred. To je ono što NATO i Srbija rade, zajedno gledajući ka boljoj budućnosti. Naše dugotrajno partnerstvo zasnovano je na političkom dijalogu i praktičnoj saradnji u brojnim oblastima, uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije – rekao je Romano.

On je naveo da su NATO i Srbija bliski partneri.

– Radili smo zajedno kako bismo bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara, pomažemo Srbiji na reformama svojih bezbednosnih snaga i institucija, obučavamo srpske vojnike za mirovne misije, i uložili smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi stotine tona zastarele municije. Takođe, imamo dugotrajnu naučnu saradnju sa Srbijom kroz program “Nauka za mir i bezbednost”, između ostalog i u oblastima kao što su energetska i ekološka bezbednost, borba protiv terorizma i sajber odbrana – rekao je on.

Romano je podvukao i da je NATO u potpunosti posvećen daljem pružanju podrške stabilnosti širom Zapadnog Balkana, i kroz Misiju Kfora, koja nastavlja da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu s mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR