Glas Javnosti

HAOS U SKUPŠTINI: Gašić se pravda, deo opozicije otišao na protest, šta je sa ZOLJOM?

Politika
Autor: Glas javnosti

Na dnevnom redu je i predlog za smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, koji je podneo 61 poslanik.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su u petak posebnu sednicu na kojoj će se raspravljati o vladinom Izveštaju o bezbednosti posle dva masovna ubistva početkom maja. Zasedanje, kao i druge tačke dnevnog reda, tražila je opozicija na protestima protiv nasilja, na kojima su učestvovale i desetine hiljada građana.

Na dnevnom redu je i izveštaj REM-a o nadzoru programa komercijalih medija sa posebnim osvrtom na izveštavanje o nasilju. Poslanici će razmatrati i predlog odluke o osnivanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koji su dovele do masovnih ubistava, propusta u radu nadležnih i odgovornosti, koji je podneo opozicioni poslanik Radomir Lazović.

Na dnevnom redu je i predlog za smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, koji je podneo 61 poslanik.

image_1675615082_399598.jpg
foto:
Rasprava se i dalje vodi o prvoj tački - izveštaju Vlade o bezbednosti, koji je predstavila premijerka Ana Brnabić. Uz nju, poslanicima na pitanja odgovara i ministar policije Gašić.

Poslanici kluba Zajedno i Demokratske stranke napustili su u petak sednicu Skupštine i kazali da ne žele da učestvuju u raspravi, javlja N1.

Prema rečima šefa poslaničke grupe DS-a Zorana Lutovca, poslanici će se pridružiti protestu građana ispred Skupštine u 18 sati.

Kako je rekao, kada se ispune zahtevi „koji se tiču i personalne i institucionalne odgovornosti“ nastaviće da razgovaraju o tome „kako urediti društvo“.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, govorio je o detaljima trageodije u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu kada je ubijeno 10 osoba i ranjeno još šest. On je pročitao izveštaje o aktivnostima školskog policajaca, kao i postupanju Policijske stanice Vračar pre masovnog ubistva đaka te škole 3. maja.

Gašić je kazao da je školski policajac ispratio ulazak dece u školu, a onda krenula u obilazak škole što joj je, napominje, bila obaveza. Policiju je posle masakra, prema njegovim rečima, prvo pozvala zamenica direktora, a ne počinilac ubistva. Video nadzor u školi je, kaže ministar policije, postojao i izuzet je kao dokazni materijal.
printscreen/ instagram
foto: Glas javnosti
"Ne krijemo ništa, ali policija nije mogla da zna i pretpostavi da će tako nešto da se desi", rekao je Gašić i dodao da se želi njegova smena "ne zbog njega, već zbog njegovog predsednika i stranke", prenosi FoNet.

Govoreći o masakru u selima oko Smedereva i Mladenovca, pošto je bilo informacija da sa osumnjičenim za ubistva nije reagovano adekvatno, Gašić je rekao da je policija podnosila prijave protiv U.B, njegove porodice, a njegovom ocu je oduzimano oružje.

Gašić je rekao da se, kada je reč o zločinu u Mladenovcu i Smederevu, ne može raditi po tome "priča se po selu".

Ministar policije je rekao da su od 8. maja predata 23.503 komada oružja, više od 1,2 miliona municije i 5.643 minsko-ekspozivnih sredstava, prenosi FoNet. Dodao je da je u različitim policijskim akcijama 57.000 komada oružja.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović ocenio je, u nastavku sednice o bezbednosnoj situaciji u Srbiji, da činjenica da je "čovek zoljom, raketnim bacačem" srušio kuću u Rumi "govori dovoljno koliko je situacija stabilna".

Gašić je na to odgovorio da je čovek sa zoljom odmah uhapšen, kao i osoba koja mu je zolju prodala. Napomenuo je da nije zoljom gađao kuću, već napušteni objekat.

U Izveštaju Vlade Srbije o bezbednosnoj situaciji u Srbiji, nastaloj posle masovnih ubistava, zaključuje se da, iako su ti događaji uznemirili javnost, stanje javne bezbednosti je stabilno.

Poslanici dela opozicije, koji su inicirali proteste posle dva masovna ubistva - u školi u Beogradu i selima Malo Orašje i Dubona - uputili su sa protesta nekoliko zahteva vlasti u vezi sa promocijom nasilja u javnosti.

Traže da se smeni savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM), da se oduzmu nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi zbog promovisanja nasilja, da se smeni rukovodstvo RTS-a zbog programa koji afirmišu kriminal i nasilje, gašenje štampanih medija koji krše novinarski kodeks.

Zahtevi su i ostavke ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina.

Opozicija je na sednici u četvrtak dala vlasti rok da ispuni zahteve do petka u 18h, za kada je najavljen novi protest ispred Skupštine.

Proteste nisu podržale desničarske stranke Dveri, Zavetnici, POKS,

Lider Dveri Boško Obradović pozvao je u skupštinskoj raspravi da aktuelna Vlada podnese ostavku i da se do izbora formira tehnička. Pozvao je i predsednika Srbije da otkaže kontramiting zakazan za 26. maj i da se umesto toga građanima uputi poziv za učešće na Spasovdanskoj litiji 25. maja.

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR