Glas Javnosti

HAOS U PRIŠTINI, PADA VLADA ZBOG POTPISA: Evo šta piše u sporazumu koji će potpisati Vučić i Hoti!

Politika
Autor: Glas javnosti

Sporazum čije potpisivanje se očekuje u Beloj kući za nekoliko sati još nije obelodanjen

Mediji iz Prištine saznaju da se očekuje da ministri AAK podnesu ostavke nakon potpisivanja sporazuma premijera Hotija sa Srbijom u Beloj kući, a sledstveno tome Haradinajeva stranka napušta vladajuću koaliciju sa LDK.

Prema Haradinaju, sporazum o kojem su se stranke već dogovorile, ne bi trebalo da bude potpisan.

 
Amerikanci su u međuvremenu upozorili da će svako ko se usprotivi nalogu imati Sjedinjene Države protiv sebe.

U međuvremenu, tzv. premijer Hoti spreman je da potpiše sporazum, koji je dogovoren u jučerašnjim razgovorima, koji su takođe održani u Beloj kući.

Sporazum čije potpisivanje se očekuje u Beloj kući za nekoliko sati još nije obelodanjen, ali su neki njegovi delovi procureli u javnost, “zahvaljujući” neslaganju među kosovskim liderima.

Bivši premijer Ramuš Haradinaj poručio je danas popodne aktuelnom premijeru Avdulahu Hotiju da će napustiti vladajuću koaliciju ako Hoti potpiše sporazum kojim se, kako je naveo Haradinaj, upravljanje jezerom Gazivode, odnosno delom teritorije i resursima tzv. Kosova prepušta.

Gazivode su značajan energetski resurs, a Haradinaj smatra da ne smeju biti i u rukama Srbije, jer, kako navodi, Gazivode su samo 2,7 km u Srbiji, a 9,2 kilometara na teritoriji tzv. Kosova, tačnije – na severu Kosova.

Sporazum takođe predviđa i realizaciju projekta “mini Šengen”, kojem se Priština protivila, uprkos pritisku albanskog premijera Edija Rame da se priključi toj inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dokumentom se predviđa i moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana, što se takođe saznalo zahvaljujući nezadovoljstvu Haradinaja.


Mimo ovih elemenata sporazuma sa nesumnjivo političkim implikacijama, dokument sadrži projekte vredne 13 milijardi dolara, kako je prenela prištinska tv. Kljan Kosova.

Sporazum se, navodi se, bavi pitanjima ekonomskog razvoja, a reč je o 13 milijardi dolara predviđenih za ulaganje u u infrastrukturne i zajedničke regionalne projekte koji će uticati na razvoj tzv. Kosova I Srbije.

Inače, televizija Klan Kosova izveštava, nezvanično, sporazum neće potpisati međusobno delegacije Beograda i Prištine, već svaka strana potpisuje dokument sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Očekuje se, kaže ta tv, da neće biti potrebe da ti dokumenti budu ratifikovani u parlamentu.

Kada se završe razgovori u Beloj kući, slede sastanci u Stejt departmentu, gde će Vučić i Hoti imati odvojene razgovore sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

(Glas Javnosti/Alo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR