Glas Javnosti

HAG DANAS IZRIČE DRUGOSTEPENU PRESUDU MLADIĆU: Srbi zabrinuti i PESIMISTI, Bošnjaci i Hrvati traže SMRTNU KAZNU za generala!

Politika
Autor: Glas javnosti

Bivšem komandantu vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću danas će Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu, objaviti drugostepenu presudu

U novembru 2017. general Mladić je osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo podneli žalbe na tu odluku.

Žalbeno veće može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u pojedinim delovima ili u pogledu kazne ili da je ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja a izricanju današnje presude prisustvovaće i sin Ratka Mladića Darko Mladić.

Kao vrhovni komandant srpskih snaga u Bosni i Hercegovini Mladić je optužen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

Mladić je tokom suđenja negirao krivicu a sa timom svojih branilaca pokušao da ospori navode tužilaštva i iskaze svedoka.

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

youtube

Suđenje nekadašnjem general Vojske Republike Srpske počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine. Trajalo je ukupno 530 dana tokom kojih je saslušano 592 svedoka.

Po ovih deset tačaka je general Mladić osuđen prvostepenom presudom Haškog tribunala:

 -za genocid u Srebrenici,

- za zločin protiv čovečnosti,

- za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva,

- zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva,

- zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja,

- zbog deporatcija i zločin protiv civilnog stanovništva,

- zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva

youtube

- zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja

- zbog protivpravnnih napada na civile i kršenje zakona i običaja ratvoanja i

- zbog uzimanja talaca - osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Sin Ratka Mladića, Darko Mladić izjavio je da nije optimista i da ne veruje da će Žalbeno veće prihvatiti bilo šta od argumenata odbrane iz žalbe na prvostepenu presudu.

Nije optimista ni predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik:

-Ratko Mladić je za mene častan čovek, on nije čovek koji ne bi ni u emotivnom rastrojstu uradio ono što mu se stavlja na teret. Ja nisam optimističan po pitanju presude, voleo bih da budem iznenađen. Bio sam svedok odbrane Mladiću i nakon toga sam dobio sankcije od Amerike. Kasnije sam svedočio i Karadžiću. Amerika mi to nije oprostila - zaključuje Dodik.

Advokat Toma Fila još je jedan od onih koji ne veruju u pozitivnu presudu Ratku Mladiću i izjavio je da će ići u crkvu da upali sveću i pomoli se za generala.

youtube

Sa druge strane bošnjački mediji za Mladića traže najstrožu-smrtnu kaznu. Tako sarajevski Dnevni Avaz prenosi reči Elvedina Pašića, prvog od 592 svjedoka čiji su iskazi uvedeni u spise protiv Ratka Mladića:

- Zločinac Mladić bi trebao da bude osuđen za genocid i u ostalim opštinama kao što je osuđen i za genocid u Srebrenici. Apsolutno, presuda treba da bude takva. Znam da bi to bilo pravedno i realno za sve one koji su iz tih opština, a pogotovo za one koji su dali svoje živote i za one za kojima se još traga. Jer ovo je bilo sistematski isplanirano, organizovano i urađeno. U Hagu sam svedočio šta se događalo u Kotor Varoši, znači to je severni dio Bosne i Hercegovine, a Srebrenica je istočno od Kotor Varoši, tako da je ovo sistematski i organizovano, planirano i urađeno od strane srpskih nadležnih, vojnih i vrhovnih vođa kao što je Mladić. Ja da mu sudim, Mladić bi dobio smrtnu kaznu, istakao je za Avaz Pašić.

Hrvatski portal Index.hr prenosi stav novinara Gordana Duhačeka koji za Ratka Mladića smatra da je jedan od najgorih zločinaca 20. veka:

-Mladić će biti zapamćen kao jedan od najgorih ratnih zločinaca i krvoloka 20. stoleća, kao general koji je na kraju 20. stoleća proveo operaciju genocida u Evropi. Povest pamti zločince, Mladić se u tom smislu ne treba brinuti da će biti zaboravljen. Još bolje po njega, odgojene su cele nove generacije koje ga smatraju herojem, velikim borcem za srpsku stvar, oni takođe vredno pronose njegovu slavu i čine mu ime vitalnim, ako telo već odavno nije. Mladić je pobednik i u konkretnom političkom smislu: zlo koje je počinio počinio je, između ostalog, u ime uspostave i opstanka Republike Srpske, koja je od početka bila zamišljena kao genocidna, očišćena od Hrvata i Bošnjaka, navodi u svom komentaru hrvatski novinar Duhaček.

Takođe i prema anketama građana hrvatski mediji za generala Vojske RS traže najstrožu kaznu:

-Kako presuditi onome ko je kriv za genocid osim doživotnom robijom kad već ne može smrtna kazna,  Njemu je gospodin (Bog) već presudio, Jedan zlikovac će danas biti manje među ljudima. samo su neki od komentara ulilnih anketa hrvatskih medija.

Danas će kako saznajemo i mnogi meštani malog banatskog sela Lazareva u kome je Ratko Mladić uhapšen 26.maja 2011. godine. pratiće danas u direktnom prenosu izricanje presude. Stanovnici Lazareva su inače neposredno po hapšenju generala 2011. godine podnei inicijativu da se njihovo mesto preimenuje u Mladićevo a takva se inicijativa javlja sad opet povodom izricanja presude.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR