Glas Javnosti

Grobnica nestalih vojnika na Košarama: 'Postoji snimak kao krunski dokaz'

Politika
Autor:

Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama biće verovatno jedna od prvih lokacija koja će biti pretražena na području Kosova i Metohije, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović. On je predočio da su došli u posed snimka na kome se vide vojnici tzv. OVK koji stoje na telima mrtvih vojnika i kopaju raku u koju ih sahranjuju.

Odalović je gostujući na RTS-u dalje rekao da je prošlog vikenda bio u Prištini i razgovarao sa njihovom delegacijom za nestala lica. On je predočio da su i Prištini predali disk sa tim filmom i ukazali na ljude koji pričaju o tim događajima, kao i da je neophodno da se što je moguće pre ode na lokaciju Košara kako bi se došlo do tačnog mesta grobnice, istakao je Odalović. Sastanku je predsedavao Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji prvi dobija dokument, ‘a tu su i predstavnici tzv. ambasada koje su u Prištini, predstavnici Euleksa, Unmika – svi su bili i upoznati sa tom činjenicom', naveo je Odalović.

 Još od 2005. Godine srpska strana obnavlja zahteve za pretrage lokacija na rejonu Košara

'Od 2005. zanavljamo zahteve za pretragama lokacija na rejonu Košara i do prošle jeseni, dok nismo došli u posed snimka koji nam, na određeni način daje krunski dokaz, potencijalno mesto sahranjivanja lica koja tražimo. Bila je to do sada borba i zid na koji smo nailazili bez ikakvog adekvatnog odgovora’, rekao je Odalović. 

On napominje da je izgleda u Prištini u modi – da misle da su za sve ono što su radili imali  blagoslov nekih moćnih saveznika sa Zapada da im je to dozvoljeno, pa su počeli da pišu knjige, da puštaju filmove, iako su tvrdili da nemaju arhive. Tako se u Prištini pojavio film gde se vidi rejon Košara i gde vojnici tzv. OVK u uniformama stoje na telima mrtvih vojnika i kopaju raku u koju ih sahranjuju.

Spekuliše se da je jedan ruski dobrovoljac nestao na Košarama. ‘Stupili smo u kontakt sa njegovom sestrom i sada smo u postupku uzimanja krvnih uzoraka za DNK da budemo spremni ako nađemo posmrtne ostatke", dodao je Obradović. On ističe da postoji snimak koji pokazuje brutalnost i iživljavanje pripadnika tzv. OVK nad ubijenim ruskim dobrovoljcem, gde se vide lična dokumenta, rublje i nešto što je neprimereno. 

‘Već 2010. smo obišli rejon Košara, da vidimo kako teče deminiranje zona u kojima smo pretpostavili da su tela vojnika koje tražimo", dodao je Odalović i predočio da su posle tog sastanka u Prištini, u novembru, otišli na Košare, obišli lokacije koje su moguće i da je prištinska strana preuzela obavezu da obavi razgovore sa licima koja bi mogla da tačnije ukažu na tačno mesto masovne grobnice. 

Uskoro bi trebalo da dobijemo nalog da se zajedno pretraži lokacija na Košarama 

Odalović je podsetio da je na poslednjem sastanku Radne grupe, aprila u Beogradu, najavljeno da će se vrlo brzo dobiti nalog da se zajedno ode i pretraži ta lokacija, a da mu je to ovog petka ponovljeno i u Prištini.

‘Tražio sam da paralelno sa tim, dok traje pretraga lokacije Kiževak, na kojoj smo svi angažovani i gde su pronađena prva tela kosovskih Albanaca u jednoj od izmeštenih grobnica, uradimo i ovo. Očekujem da ćemo vrlo brzo dobiti poziv, a sa svime sam upoznao i predstavnike britanske i američke ambasade’, rekao je  Odalović. Kiževak je poslednja lokacija na kojoj se nalazimo, u novembru smo pronašli prve ostatke, prekopan je kamen i ne odustajemo od toga kada imamo približnu informaciju, zaključio je Odalović.

On je predočio da postoji još pet lokacija koje su prioritetne i na kojima insistiramo i za koje smo predali dokaze. Pri tome mi nemamo samo naše informacije, već su pojedini dokazi iz međunarodnih arhiva. Zbog toga insistiramo da se već ovog meseca i polovinom juna izvrše pretrage na tim lokacijama i da vidimo do čega ćemo doći.

‘Srbija se krajnje odgovorno susrela sa problemima vezanim za tela koja se nalaze u središnjem delu Srbije, vezano za sukobe u Bosni i Hercegovini. Pri tome smo, prema rečima Odalovića, 483 tela ekshumirali, više od 300 identifikovali i predali, a najvećim delom tela su doplovila rečnim tokovima u našu zemlju.

Lokacije Livočko jezero i Lapušnik 

Govoreći za RTS o Livočkom jezeru kod Gnjilana, Odalović je naglasio da postoje izjave svedoka Albanca da je tela ubijenih Srba bacao u vreće i u jezero. Lokacija je pretražena pre nekoliko godina bez našeg prisustva, objasnio je on. Tada je konstatovano ‘da ima puno mulja, da možda ima neuništenih bombi… Insistirali smo da ima pouzdanijih metoda, predložili smo da se uključe ronioci, ali za sada Priština to nije stavila u prioritet. Nastavljamo sa zahtevima, rekao je Odalović.

Lokacija Lapušnik je važna, jer je to bio zatvor i izvesno je, kako kaže Odalović, da sedam Srba nedostaje i da je njihova sudbina i dalje nerasvetljena. Na drugoj strani, Odalović navodi da je tada ubijeno deset Albanaca koji su brutalno streljani i da je Baljaj osuđen za taj zločin u Hagu.

Odalović je dodao da je 17 meštana kidnapovano, a onda ubijeno u selu Dojnica kod Prizrena, a tu je i lokacija Javor gde se satelitskim snimkom pokazuje gde bi potencijalno mogla da bude grobnica. Postoje i dve lokacije u okolini Đakovice, kao potencijalno mesto i u Bidisavcima.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR