Glas Javnosti

GRENEL OCENJUJE: Nova Trampova diplomatija, ogroman korak ka dugoročnom rešenju "istorijskog sukoba” (FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Kako piše specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel u autorskom tekstu za američki sajt "Hil" sporazum Beograda i Prištine je rezultat drugačije vrste diplomatije američkog predsednika Donalda Trampa.

On ocenjuje da su Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu napravili ogroman korak ka dugoročnom rešenju "istorijskog sukoba".

Grenel se na Tviteru pohvalip tekstom za "Hil", koji je objavljen u rubrici "mišljenje", navodeći da ne može da pronađe nijedan američki medij koji je izvestio o sadržaju "istorijskog sporazuma Srbije i Kosova".

U tekstu Grenel ukazuje da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti napravili ogroman korak ka dugoročnom rešenju "njihovog istorijskog sukoba" kada su u petak u Beloj kući, pod pokroviteljstvom Trampa, potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa.

Grenel navodi da je još od 2017. godine stav SAD o "sukobu Srbije i Kosova" bio da će koraci ka ekonomskoj normalizaciji razblažiti snagu i važnost "vrućih političkih pitanja" u tom sporu.

Grenel je rekao da su se dve strane složile da izgrade putnu i železničku vezu između Beograda i Prištine, kao i da su se obavezale da izrade zajedničku studiju izvodljivosti o mogućnostima povezivanja železničke infrastrukture sa dubokomorskom lukom na Jadranskom moru.

Kako je istakao, obe strane će raditi sa američkom koorporacijom za međunarodno finansiranje razvoja i Izvozno-uvoznom bankom kako bi podržale ove projekte i obezbedile finansiranje za mala i srednja preduzeća i dodao da će svi ovi sporazumi omogućiti slobodniji i efikasniji protok ljudi i robe preko administrativnih prelaza.

"Što se tiče same granice, Srbija i Kosovo su se dogovorili da otvore i operacionalizuju objekat zajedničkog prelaza Merdare, da međusobno priznaju diplome i profesionalne sertifikate i da se pridruže mini-šengenskoj zoni koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile u oktobru 2019. Srbima i Kosovarima će uskoro biti lakše nego ikad da žive, rade, trguju i uče u međusobnim četvrtima, kompanijama i na univerzitetima", smatra specijalno izaslanik Donalda Trampa Ričard Grenel.

(Glas javnosti/Tanjug) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR