Glas Javnosti

GRČKA OKREĆE LEĐA SRBIJI KADA JE REČ O KOSOVU: Ministar Dendijas se poziva na VUKA JEREMIĆA!

Politika
Autor: Glas javnosti

Već neko vreme se u diplomatskim krugovima postavlja pitanje da li će zvanićna Atina priznati nezavisnost Kosova i da li će se time narušiti tradicionalno dobri odnosi Grčke i Srbije. Sada se tim povodom oglasio i ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas.

Dendiajs se pozvao sna presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu o proglašenju nezavisnosti tzv. Kosova.

– Što se tiče zakonitosti mogućeg priznanja, Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je 2010. godine da proglašenje nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava, jer nije proizvod upotrebe ilegalnog nasilja koje je osudio Savet bezbednosti, jer je to bilo proglašenje pseudo-države (koja se naziva turskom pseudo-državom na Kipru) 1983. Raspadom Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, osnovane su mnoge nove države, od kojih nijedna nije rezultat spoljnih napada – odgovorio je Dendijas.

Odgovornost za loše formulisano pitanje MSP u Hagu o nelegalnosti proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova je na tadašnjem ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću.

Mišljenje MSP tražila je vlast Demokratske stranke čiji je ministar spoljnih poslova bio Vuk Jeremić, a prema mišljenju suda, Albanci su imali pravo da proglase nezavisnost. Ova odluka na štetu Srbije, gotovo je u potpunosti diskreditovala našu poziciju u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR