Glas Javnosti

Ambasadora Amerike brine sloboda medija u Srbiji

Politika
Autor: Глас јавности

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri pohvalio je Vladu Srbije i njene postupke u borbi protiv koronavirusa i istakao da je uradila dobar posao, ali i dodao da deli zabrinutost Evropske unije i drugih posmatrača o slobodi medija u Srbiji.

Godfri je kazao da je pandemija korona virusa potpuno nova situacija i da su države reagovale najbolje što umeju, a da je Vlada Srbije uradila dobar posao. On kaže da može da konstatuje da postoje kritike da se s restriktivnim merama otišlo predaleko, ceni to mišljenje, ali da on ne bi kritikovao Vladu.

- Delimo zabrinutost Eu i drugih posmatrača o statusu slobode medija u Srbiji, ali to nema konkretno samo veze sa korona virusom. Ja ne bih kritikovao Vladu, objasio je Godfri.

On je kazao i da pristup Srbije u borbi protiv pandemije predstavlja priliku da se napreduje u odnosima Beograda i Prištine, a kao primer je naveo pomoć koju je Srbija poslala Kosovu.

- Srpsko rukovodstvo delilo je medicinski materijal, stručnost i pomaže ne samo ljudima u Srbiji, već i u Prištini i bio sam time impresioniran. Pokušavamo da se taj zamajac održi, kazao je ambasador.

Suverenost Srbije

Dodaje da je optimista da će dijalog između Beograda i Prištine biti nastavljen, a kako kaže specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel aktivan je na tom pitanju i u stalnom kontaktu sa liderima u Beogradu i Prištini.

Kada je u pitanju pomoć tokom pandemije, u Srbiju je stiglo 6.000 testova iz SAD, kao i pomoć u hrani i higijenskim sredstvima za najugroženije. Grenel napominje i da je Amerika prošle godine Kliničkom centru u Nišu donirala PCR aparat, a prema informacijama koje ima samo juče je ta mašina izvršila 500 testova.

Upitan o tome kako je američka pomoć predstavljena u srpskoj javnosti u odnosu na donacije Kine i Rusije, Godfri kaže da je pomoć ove dve zemlje takođe važna, kao i da je važno izraziti zahvalnost.

- Ja sam brzo izrazio zahvalnost za pomoć Vlade Ssrbije, odnosno što je Er Srbija omogućila vraćanje američkih državljana, napominje ambasador.

Kada je u pitanju vršenje političkog uticaja kroz humanitarnu pomoć iz Kine i Rusije, objašnjava da se Srbija vodi svojim interesima i da mu je drago što su predsednik i premijerka podvukli da Srbija vidi svoju budućnost u EU.

- Kao što sam rekao, Srbija je suverena zemlja i treba da ima sve moguće kontkate i na srpskom narodu da je da odluči o tome, zaključuje ambasador.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR