Glas Javnosti

GODFRI NAKON GODINU DANA U BEOGRADU: Desilo mi se da se zaljubim u ljude i kulturu Srbije (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Prošlo je godinu dana od kako je Entoni Godfri sa porodicom stigao u Beograd gde je otpočeo svoju misiju američkog ambasadora u Srbiji.

Pre otpočinjanja misije u Srbiji, Entoni Godfri je bio na mestu zamenika američkog ambasadora u Moskvi. U dosadašnjoj karijeri bavio se najznačajnijim odnosima Amerike i Rusije, a bavio se i pitanjima Bliskog Istoka, Turske i Evro-Azije.

Jedno vreme bio je ambasador SAD u Hrvatskoj, a takođe se bavio i pitanjima vezanim za Irak i poslovima na uspostavljanju koalicija za borbu protiv ISIS-a.

Ambasador SAD-a je oženjen i otac je troje dece, a nakon prve godine mandata i boravka u Beogradu sa porodicom, Godfri je napravio snimak, u kom je na srpskom jeziku govorio o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg mandata, ističući zadovoljstvo onim što je u Srbiji video i doživeo.

Ovako Godfri govori o svom doživljaju Srbije:

-Prošlo je godinu dana otkako smo moja porodica i ja došli u Beograd. Mesto američkog ambasadora u Srbiji je najveća čast u mojoj profesionalnoj karijeri. Hoću da se ovom prilikom zahvalim na veličanstvenoj prvoj godini.

Godina 2020. nije bila laka ni za kog od nas. Kovid je odneo na desetine hiljada života. Među preminulima je i moj otac, kao i članovi porodica još nekoliko kolega iz naše ambasade. Zahvalan sam na izjavama saučešća. Zahvalan sam i svojoj supruzi En, koja sa svojim novim prijateljima radi na tome da žene u Srbiji budu snažne i samostalne.

Naši životi su se okrenuli naglavačke. Ipak, na proteklu godinu gledam sa nadom i optimizmom. Uprkos svim izazovima, radili smo zajedno i uradili neke sjajne stvari na koje možemo biti ponosni.

Srbi i Amerikanci su ponovo stali rame uz rame, da jedni drugima pomognu. Ne zaboravno je to što su Er Srbija i Vlada Srbije uradili da se Amerikanci vrate kućama. I mi smo se potrudili da pomognemo našim prijateljima u Srbiji. Doneli smo pomoć vrednu preko četiri miliona dolara.

Kao što sam rekao, naše partnerstvo je sve jače i zato imamo sve razloge za optimizam.

Ovo će sve proći, bićemo jači nego ikada.

Ja imam velike ambicije i verujem da danas možemo da postignemo još više, stabilnost i prosperitet Srbije.

Prijateljstvo između naših naroda je jače nego ikada. Obećavam vam da ću i dalje raditi na tome.

Biti ambasador ne znači samo sedeti na sastancima, pisati izveštaje ili pričati o trgovinskoj politici. Meni se desilo da se zaljubim u ljude, pejzaže i kulturu Srbije.

A da, otkrio sam i tu vašu neviđeno ukusnu hranu. Vau!

Srbijo, beskrajno ti hvala, što sI učinila da se osećam kao dragi gost i što si spremna da iznova gradiš prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Hvala ti na svemu.

Najlepše od svega, tek smo počeli- zaključio je američki ambasador u Beogradu.

 

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR