Glas Javnosti

GENERAL STEVANOVIĆ O FALŠ DOKUMENTU ZA KOSOVO: NATO je u Kumanovu pokušao da nas izigra!

Politika
Autor: Glas javnosti

General policije Obrad Stevanović, drugopotpisani na Kumanovskom vojnotehničkom sporazumu, ispričao je kako su, pre 22 godine, pregovori sa NATO-m tekli i da li danas vidi pomak u rešavanju kosovskog pitanja.

General Stevanović se prisetio kako su tekli pregovori o Kumanovskom sporazumu i koliko su groteskno izgledali postupci i odluke NATO-a. 

PRIČA O FALSIFIKOVANOM DOKUMENTU:

Kako general podseća, 5. juna, trebalo je da počnu pregovori na graničnom prelazu prema Makedoniji. Iako je 15 članova naše delegacije ispoštovalo dogovoreno mesto i vreme, članovi NATO delegacije su se javila nekoliko sati kasnije ističući da ne zele da pređu tlo Srbije jer se ne osećaju bezbedno. Sastanci su počeli sa tri sata kašnjenja u kafani "Evropa 93", koja je bila nekoliko kilometara na makednoskoj strani.

"Bilo je groteskno. NATO se potrudio da od drumske krčme napravi mesto za ’događanje istorije’, ali i nama i njima je bilo neprijatno zbog ambijenta. Bio je razmešten veliki sto posred sale za ručavanje. Napravili su i mini gledalište za pedesetak oficira Kfora koji su trebalo da vode svoje jedinice na KiM," priča Stevanović.

Foto: Youtube

 

Prema njegovim rečima ono što nije bilo valjano sređeno, jeste papir koji je trebalo potpisati, a koji je bio drugačiji od onog koji je Beograd dao svojim predstavnicima posle sporazuma Ahtisari-Černomirdin sa Miloševićem.

Po prijemu teksta sporazuma iz ruku generala Džeksona, srpska delegacija se povukla u zasebnu prostoriju, gde su već u uvodnom pasusu sporazuma uočili određena neslaganja. Naime, prema rečima Stevanovića, na pet mesta umesto UN stojalo je da se dokument potpisuje sa NATO.

"Britanski general se, kao slučajno, pojavio posle desetak minuta da ih obavesti da mu je upravo iz Vašingtona stigla vest da je predsednik Milošević pristao na ovakav tekst, na šta je general Blagoje Kovačević odgovorio, da u tom slučaju nema problema i da će sporazum biti potpisan čim predsednik to potvrdi," priseća se Stevanović.

 

Generali Džekson, Bejli, Ridžvej i izaslanik glavnokomandujućeg NATO, američki general Flogenson, došli su sutradan u vojnu bazu, francuskog kampa, sa pravim dokumentom. Mukotrpno, pasus po pasus, analizirano je svako slovo i evidentiran svaki spor, od širine zona za razdvajanje vojski, do vazdušnih koridora, objašnjava general.

KLJUČNI PROBLEM POTPISANOG SPORAZUMA:

General konstatuje da jasno treba reći da je za sve incidente koji se događaju na Kosmetu kriva međunarodna zajednica koja nije u stanju da sprovede preuzete obaveze.

On navodi da su potpisnici vojnotehničkog sporazuma još 1999. bili šokirani činjenicom da je nasilje nad ljudima na Kosmetu (uključujući i Albance), statistički gledano, eskaliralo čak pet puta od 12. juna 1999. do kraja te godine, kada su trupe Kfora postale odgovorne.

"Za bezbednost ljudi na KiM odgovornost su preuzele Ujedinjene nacije, i to je činjenica koja se uvek mora isticati u razgovorima naših diplomata sa međunarodnim faktorom. Svi problemi na KiM idu od nesprovođenja potpisanih sporazuma“, kaže general Stevanović.

KOSOVSKO PITANJE DANAS:

Kako kaže Stevanović, nedavno je pročitao izjavu kako smo "Kosovo 1912. kod Kumanova ratom povratili, a 1999. pregovorima izgubili", ali se on sa tim ne slažđe.

Mišljenje generala kada je u pitanju "konočno rešenje za KiM" jeste, da nikakvo rešenje ne postoji u bližoj perspektivi.

"I danas traju geopolitički sukobi velikih sila oko Kosova i Metohije, a situacija nije ništa manje složena nego pre 22 godine. Najbolje rešenje za Kosovo je mudrost diplomatije, kako bi se stekao geopolitički kontekst za prevazilaženje nepomirljivih pozicija. Do njega se stiže radom na ekonomskom napretku države i sticanjem ugleda Srbije u svetu“, kaže Stevanović.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR