Glas Javnosti

GENERAL MOJSILOVIĆ: Situacija na Kosovu veoma komplikovana, nadam se da će Kfor biti faktor koji će zaštititi srpski narod

Politika
Autor: Glas javnosti

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je danas da je prošle sedmice imao razgovore sa komandanatom Kfora, turskim generalom Ozkanom Ulutašem i da je dobio garancije za angažovanje snaga Kfora duž adminisistrativne linije, ali i da će Kfor imati dovoljno snage da stabilizuje situaciju i zaštiti srpski narod.

General Mojsilović je najavio da će u ponedeljak sa njim ponovo razgovarati sa komandantom Kfor, Ozkan Ulutašem.

"Očekujem razgovore sa njim u ponedeljak u kontekstu razmene određenih informacija o stanju bezbezbednosti i nadam se da će Kfor u svom kapacitetu imati dovoljno snage da bude faktor koji stabilizuje i štiti spski narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Mojsilović gostujući na TV Prva. 

Dodao je da je stanje na Kosovu veoma komplikovano. 

"Stanje na Kosovu i Metohiji je složeno i veoma komplikovano u nedostatku čak i razgovora na temu uslovno rečeno normalizacije odnosa ostavlja se prostor za bilo šta što može da se podvede pod sukob, tiunjajuć odnosi u smislu eskalcije. Svake godine imamo određenu spiralu gde se bukvalno krećemo na ivici  većih sukoba", kaže Mojsilović. 


On je podsetio da je na Kosovu bilo incidenata u maju i septembru ove godine i upitao ko može da garantuje da nekih budućih incidenata neće biti, kada ne postoje opcije u političkom smislu koje garantuju bezbednost i stabilnost, kao i za to da se situacija,  ako ništa drugo održi u postojećem stanju. 

"Imamo trenutno na snazi preveliki broj i prekomerno angažovanje policijskih snaga na severu , bukvalno na 24 pozicije snage kosovske policije bilo da su specijalne ili interventne jedinice. Uz to dodajem i da je Kfor podigao svoje prisustvo ne samo na celokupnoj teriritoriji nego i na severu  Kosova i Metojhije", kaže Mojsilović. 

Dodaje da mu to kao vojniku koji se bavi  pitanjima  bezbednosti"ne uliva previše nade da će se doći do rešenja koje je garant mira i stabilnosti u celini".

"Mi imamo svoje jasno definisane zadatka i od toga ne odstupamo i u krajnjoj meri naređenjka dobijena od vrhovnog komandanta se sprovode u potpunosti. Na stranu priča koja se odnosi na naše spotazumne odnose u kontekstu Vojno -tehničkog sporazuma i svega onoga što se vezuje na Rezoluciju 1244 i naše razmeštanje u Kopnenoj zoni bezbendosti od 2001. godine su u većoj ili manjkoj varijanti se menjalo i sa aspekta brojne veličine snaga. U suštini mi smo prisutni i kontrolišemo u potpunosti Kopnenu zonu bezbednosti", rekao je Mojsilović. 

Glas javnosti/P01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR