Glas Javnosti

Garić: ZSO će biti ključ razgovora u Briselu, teško da će Kurti promeniti politiku

Politika
Autor: Glas javnosti

Miloš Garić, glavni i odgovorni urednik sajta Kosovo onlajn rekao je za RTS da će u Briselu biti tri zainteresovane strane, EU i Vašingotn, Priština i Beograd, koje imaju svoje želje i svoja očekivanja od današnjeg susreta. Pozicija Srbije je takva da je jasno da nema razloga da prihvati da se ZSO opet nudi kao neki ustupak, u zamenu za ono što se sada od Beograda očekuje, ističe Garić.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine biće danas u Briselu. Tema sastanka je francusko-nemački, odnosno evropski predlog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Miloš Garić, glavni i odgovorni urednik sajta Kosovo onlajn rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je ovo momenat u kome su pritisci i pokušaji spolja da se izdejstvuje neka vrsta novog sporazuma između Beograda i Prištine dosegli maksimum.

"Danas ćemo u Briselu imati tri zainteresovane strane, EU i Vašingotn, Prištinu i Beograd. Sve tri strane imaju svoje želje i svoja očekivanja od današnjeg susreta", kaže Garić.

Prema njegovim rečima, EU i Vašington hoće da se novi evropski sporazum prihvati i realizuje, Kurti priča isključivo o međusobnom priznanju, a Beograd ima jasnu poziciju - hajde da realizujemo i sprovedemo ono što je do sada dogovoreno i potpisano - to je Briselski sporazum i ZSO koja je obaveza Prištine već 10 godina po Briselskom sporazumu i nije sprovedena.

"Imamo tri razlučita ugla sa kojima će strane ući u razgovore i biće težak i naporan dan za delegaciju Srbije predvođenu predsednikom Vučićem, on je spreman i zna šta ga tamo očekuje", naveo je Garić.

Prethodnih dana molgli smo da čujemo mnogo toga i iz Vašingtona i iz Brisela. Miroslav Lajčak je rekao da je svestan da se u ovom slučaju radi o dve različite relanosti kada govorimo o poziciji Beograda i Prištine.

Garić kaže da će ZSO biti ključ razgovora u Briselu - pozicija Srbije je takva da je jasno da nema razloga da prihvati da se ZSO opet nudi kao neki ustupak, u zamenu za ono što se sada od Beograda očekuje.

"ZSO je potpisana i ona mora da bude sprovedena po slovu sporazuma iz 2013. i 2015. Ne može Brisel pa ni Vašington da veruje da bi Beograd prihvatio po drugi put da mu se prodaje priča o ZSO ne bi li se Beograd doveo u poziciju da pristaje na ono što se od Srbije očekuje, famozni sporazum ima tačke koje zadiru u neke ključne interese i mogu da budu okvir za razgovor a ne da se prihvataju u formatu uzmi ili ostavi", kaže on.

Iz Vašingtona stiže poruka da je sada momenat da se od Prištine očekuje da sprovede obavezu o ZSO a da se od Beograda očekuje konstruktivni pruistup.

Beograd poručuje da je spreman da nastavi sa konstruktivnim pristupom, juče je Vučić u razgovoru sa Šoleom rekao da je državi Srbiji bitna stabilnost i mir i da će učiniti sve da se to zadrži, napominje Garić.

Sve tri strane će probati da svoj interes i očekivanja sprovedu, dodaje Garić.

Govoreći o pismu Šolca, Makrona i Melonijeve koje je stiglo u Predsedništvo, Garić ističe da to pismo znači dodatni pritisak, ali da Priština treba da sprovede obavezu od pre deset godina.

Smatra da je teško očekivati da će Kurti promeniti politiku, počeo je da pokazuje signale da menja pristup ali on neće prihvatiti da Srbi imaju položaj na KiM koji će im garantovati mirnu budućnost.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR