Glas Javnosti

FRANCUSKI IZBORI 2022 NA FPN-u: Makron vodi u trci, a ovo su izazovi za Srbiju

Politika
Autor: Glas javnosti

Izborna trka u Francuskoj se zahuktava a u susret izlaska Francuza na birališta i u Beogradu će biti održana tribina na tu temu. Pod nazivom "Francuski izbori 2022." u sredu, 23. marta, u 18 časova, na Fakultetu političkih nauka, Beograđani će biti upoznati i kakav će odjek biti i u Srbiji.

Na tribini će govoriti Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije, Dimitrije Milić iz Novog trećeg puta i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

Predsednički izbori u Francuskoj zakazani su u dva kruga, 10. i 24. aprila i ove godine se poklapaju sa francuskim šestomesečnim predsedavanjem Savetom Evropske unije. Aktuelni predsednik, centrista Emanuel Makron i dalje vodi sa podrškom 30 odsto birača, preneli su francuski mediji rezultate najnovijeg istraživanja javnog mnjenja.

Prema anketi Udruženja Haris, Makron ostaje favorit i daleko je ispred kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen, koja bi osvojila 19,5 odsto glasova, kao i kandidata radikalne levice Žan-Lika Melanšona sa 13,5 odsto.

Prema rezultatima ranijih anketa, čini se da bi Makron i Le Penova mogli da uđu u drugi krug izbora, čime bi se ponovila situacija kao pre pet godina. Tada su oboje ušli u drugi krug i Makron je ubedljivo pobedio svoju ekstremno desničarsku protivnicu Marin Le Pen, preneo je BFMTV.

Drugi kandidat ekstremne desnice Erik Zemur pao je u anketama i na četvrtom je mestu sa 11 odsto glasova. Takođe je pala u anketama i kandidatkinja desnice Valeri Pekres sa 10,5 odsto glasova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR