Glas Javnosti

Fotografija na kojoj je Vulin sa osobom koja na šlemu ima slovo Z je autentična

Politika
Autor: Glas javnosti/istinomer.rs

Viralna fotografija koja prikazuje ministra unutrašnjih poslova Srbije pored osobe sa simbolom Z na kacigi je autentična.

Provera fotografije različitim alatima za digitalnu forenziku ne pokazuje da je bilo koji elemenat fotografije naknadno ubačen ili digitalno izmenjen. Analiza Istinomera i belgijskog portala Knack pokazuje da je čovek sa fotografije u uniformi srpske Žandarmerije i na kacigi zaista ima oznaku Z.

U nedelju, 3. jula, na tviteru je objavljenafotografija sa opisom  „Ministar unutrašnjih poslova Srbije sa trupama. Pogledajte kacigu.” Na kacigi osobe u specijalnoj opremi, vidimo latinično slovo „Z“ – simbol podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Viralnu fotografiju smo pronašli i naFejsbuku, Telegramu, TikToku i Redditu. 

Kako se fotografija delila uglavnom van srpskog govornog područja, korisnici društvenih mreža su pretpostavljali da je osoba sa kacigom srpski Ministar unutrašnjih poslova ili pak ruski vojnik, ali je bilo i tvrdnji da je slovo Z zapravo fotošopirano.

Analiza fotografije različitim alatima za digitalnu forenziku, međutim, ne pokazuje da je bilo koji elemenat fotografije — pa ni slovo Z — naknadno ubačen ili digitalno izmenjen.

Koji je kontekst sporne fotografije? Ko je čovek sa oznakom Z?

Istinomer je, zajedno sa belgijskim portalom na holandskom jeziku Knack , analizirao fotografiju i njen kontekst.

Najstarija verzija fotografije koju nalazimo objavljena je  na Tviteru, 2. jula u poslepodnevnim časovima. Originalnu fotografiju (bez crvenog kruga na kacigi) nismo pronašli do objavljivanja ove analize.

Kredencijali vidljivi u desnom uglu fotografije, međutim — iako lošeg kvaliteta — vizuelno se poklapaju sa žigom koji Radio-televizije Srbije (RTS) koristi za označavanje izvora na svom internet portalu.

Iako nemamo saznanja da je RTS prvobitno objavio ovu fotografiju, natpis identičan onome sa sporne fotografije (Фото: МУП) — u pogledu pozicije kredencijala i korišćenog fonta —pronašli smo u više navrata na sajtu RTS-a. Originalna fotografija sa Ministrom unutrašnjih poslova i osobom sa Z na kacigi se trenutno ne nalazi na portalu javnog servisa Srbije.

Kada je fotografija nastala?

Internet pretraga sporne fotografije nas najpre dovodi do članka objavljenog na slovenačkom portalu. Kako se navodi u tekstu, fotografija je nastala na granici Srbije i Mađarske, nakon pucnjave „između migranata” početkom jula.

U zvaničnom saopštenju MUP-a kojeg su preneli brojni srpski mediji, navodi se da je 2. jula rano ujutru, u šumskom pojasu u blizini mađarske granice kod Subotice, došlo do „oružanog sukoba dve grupe migranata“.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR