Glas Javnosti

FIJASKO IZBORA NA KOSOVU! EU priznala težak poraz: Ovo nije dugoročno rešenje!

Politika
Autor: Glas javnosti

“Evropska unija priznaje da su izbori u četiri opštine održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova i da su uloženi napori da se oni održe na nesmetan i uredan način”, navodi se u izjavi portparola Evropske unije.

Istovremeno, iz EU upozoravaju da ovi izbori ne mogu biti dugoročno rešenje i da proces formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom treba da bude završen što pre.

“EU žali što sve stranke i zajednice nisu iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju i glasaju na izborima. Veoma nizak odziv, posebno među građanima kosovskih Srba, pokazuje da ovaj proces nije i ne može se smatrati uobičajenim poslom.

Učešće u izbornim procesima ima za cilj da obezbedi da se čuju glasovi zajednica koje izabrani lideri predstavljaju. Od kada su kosovski Srbi napustili kosovske institucije na severu Kosova u novembru 2022. godine, EU se dosledno angažuje sa obe strane kako bi olakšala njihov povratak”, navodi se u saopštenju.



Kako se ističe, ovi izbori ne nude dugoročno političko rešenje za ove opštine, a to se može desiti samo kroz trajni povratak kosovskih Srba u institucije i da Kosovo omogući taj povratak.

“Posao na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da se završi što je pre moguće. Imperativ je da hitno vratimo situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu Kosova.

U tom cilju postoji hitna potreba za ozbiljnim dijalogom između Vlade Kosova i kosovskih Srba na severu. Do sada je napravljen mali napredak. Stoga nam je potrebno da obe strane odigraju svoju ulogu i ispune svoje obaveze”, navodi se u izjavi portparola.

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR