Glas Javnosti

Fajon i Bilčik traže da se omogući rad parlamenata na Balkanu

Politika
Autor: Глас јавности

Predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon pozvala je danas vlasti država Zapadnog Balkana da omoguće rad parlamenata tokom pandemije COVID-19.

“Pozivam vlasti država Zapadnog Balkana da osiguraju ustavnu ulogu parlamenata u nadgledanju mera preduzetih za borbu protiv COVID-19. Suspendovanje demokratije nije opcija u ovim teškim vremenima”, napisala je Fajon na Tviteru.

Ona je u objavi označila i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, kao i Evropski parlament, prenosi EWB.

U reakciji na tvit Tanje Fajon, Bilčik je napisao da, kako se priprema plenarna sednica Evropskog parlamenta ove nedelje, ova institucija nastavlja da prati razvoj događaja na Zapadnom Balkanu.

 

“U ovim vremenima krize bez presedana, od ključnog je značaja da parlamenti država kandidata nastave da igraju svoje ustavne uloge”, napisao je Bilčik.

On je dodao da parlamenti moraju da nadziru mere preduzete za borbu protiv širenja i uticaja COVID-19, jer oni predstavljaju glas građana.

“Demokratija ne sme da bude žrtva pandemije”, zaključio je izvestilac za Srbiju.

 

Od izbijanja pandemije korona virusa u regionu početkom marta, sa redovnim aktivnostima nastavili su parlamenti Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova. U Crnoj Gori je nastavio da se sastaje kolegijum predsednika, čiji su deo predsednik Skupštine i predsednici poslaničkih grupa.

Parlamenti Srbije i Severne Makedonije, koji su prethodno raspušteni zbog raspisivanja redovnih, odnosno vanrednih izbora, nisu ponovo sazvani čak ni povodom proglašavanja vanrednog stanja u ove dve zemlje.

U Srbiji je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković obrazložila neodržavanje sednice preporukama Vlade o neokupljanju većeg broja ljudi.

Svih 27 parlamenata zemalja Evropske unije učestvovali su u donošenju vanrednih mera u državama članicama.

(Izvor: Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR