Glas Javnosti

Fabrici: EU je uz Srbiju

Politika
Autor: Глас јавности

Pomoć Unije tradicionalno daje dobre rezultate

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da se mora konstatovati da je EU, ne samo zajedno sa Srbijom i uz Srbiju u ovom teškom trenutku, već i da tradicionalna pomoć Unije daje dobre rezultate.

"Važno je reći da je Srbija 15. marta uvela vanredno stanje, dan kasnije je EU dobila zvaničan zahtev Srbije za pomoć i mi smo već 20. marta izdvojili 7,2 miliona evra za finansiranje opreme", rekao je Fabrici za TV Prva.

Upitan da prokomentariše tvrdnje Karla Bilta da je više pažnje u Srbiji bilo usmereno na kinesku pomoć, Fabrici je kazao da se treba koncentrisati na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle jučerašnjeg telefonskog razgovora sa komesarom za proširenje Oliverom Varheijem, koji je zahvalio EU na dobijenoj pomoći.

Fabrici je kazao da je Unija na sto stavila paket pomoći i to u iznosu od 15 miliona evra za hitnu pomoć, 21 milion evra kao kratkoročnu pomoć i još 50 miliona evra na duži rok.

"Tu su i druge mere koje EU preduzima, kao što su zajednička nabavka, omogućavanje slobodnog protoka usluga, ekonomski paket koji pripremamo sa međunarodnim finansijskim institucijama", rekao je Fabrici.

On je takođe podsetio da je Evropska unija u prethodne dve decenije dala ili pozajmila Srbiji oko 250 miliona evra samo u sektoru zdravstva.

(Izvor: Večernje novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR