Glas Javnosti

Evropski poslanici zabrinuti za ljudska prava u Srbiji

Politika
Autor: Глас јавности

Grupa koju čini 21 poslanik u Evropskom parlamentu uputila je pismo komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju povodom "izuzetno zabrinjavajuće situacije kada su u pitanju ljudska prava u Srbiji".

U pismu, u koje je RTCG imala uvid, navodi se da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje u vezi sa pandemijom Covid-19, za koje je "neizvesno kada će se završiti".
 
Grupa poslanika navodi da je ova "ozbiljna i neproporcionalna mera" ograničila ljudska prava, očigledno ne s ciljem suzbijanja širenja epidemije, već kako bi se sprečila sloboda izražavanja i kretanja. Kao rezultat, navodi se, nekoliko građana je već bilo privedeno zbog kršenja strogih mera tokom policijskog časa, dok je stvarni razlog koji je iza hapšenja kritika vladine politike.
 
Poslanici takođe u pismu navode i da je Vlada u Beogradu želela potpunu kontrolu nad medijima, kako bi emitovala samo filtrirane informacije, većinom lažne, kao i klevete protiv EU.
 
"Zbog protivljenja, vlada je opozvala tu kontroverznu odluku, koja je korišćena kao izgovor za hapšenje novinara", navodi se u pismu, koje je u ime grupe poslanika EP potpisao poslanik iz Mađarske Atila Ara-Kovač.
 
Poslanici podsećaju i na izjavu predsjednika Vučića da "Evropska solidarnost ne postoji i da je to samo bajka na papiru", a primjećuju i da se u međuvremenu nastavlja "spektakularni dosluh sa Moskvom i Pekingom".
 
Vojska je raspoređena po bolnicama, što je mera koja je, kako navode poslanici, kompatibilna sa ratnim stanjem, ali ne i sa pandemijom. Takođe, navodi se da veliku zabrinutost izaziva i to što je vanredno stanje proglašeno bez zasedanja parlamenta.
 
Grupa poslanika, među kojima su Tonino Picula i Tanja Fajon, od komesara Varheljija zatražila je odgovore kakva je pozicija EU povodom izjava zvaničnog Beograda usmerenih protiv EU, kao i šta Evropska komisija planira da preduzme kako bi se EU suočila sa "ekstremnim merama" Vlade Srbije, ne samo rečima, već i delima.
 
Varheljija su pitali i koje političke korake preporučuje Evropskoj komisiji kada je reč o izgledima Srbije kao kanidata za članstvo u EU, u slučaju da njena Vlada odbije da opozove represivne mere i da u potpunosti ispoštuje zajedničke evropske vrednosti.

(Izvor: 021/FoNet)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR