Glas Javnosti

Europa Nostra: Odluka da manastir Dečani uvrsti u listu sedam najugroženijih kulturnoistorijskih spomenika u Evropi ne predstavlja osudu, naći trajno rešenje

Politika
Autor: Glas javnosti

Organizacija Europa Nostra saopštila je da njena odluka da manastir Dečani uvrsti u listu sedam najugroženijih kulturnoistorijskih spomenika u Evropi ne predstavlja nikakvu osudu, već je cilj okupljanje svih aktera i podsticanje dijaloga, kako bi se pronašlo trajno rešenje za očuvanje ugroženog objekta

Nacionalne i lokalne vlasti obično pozdravljaju takvu odluku, navela je Europa Nostra, uz konstataciju da je od 2013. uvrstila na listu ugroženih spomenika ukupno 43 objekta u 26 evropskih zemalja, a među njima su i Kalemegdanska tvrđava i Narodno pozorište u Tirani.

Zahvaljujući posvećenosti i saradnji svih aktera, mnogi spomenici su spaseni, uključujući Rimski amfiteatar u Draču i Sinagoga u Subotici, saopštila je Europa Nostra.

Ta organizacija je navela da će njeni stručnjaci ispitati stanje sedam spomenika sa ovogodišnje liste ugroženih i da će biti organizovani onlajn razgovori sa svim akterima.

„Manastir Dečani ima poseban značaj za kulturni i duhovni identitet i nasleđe srpskog naroda i važan je za sve građane Kosova, kao neprocenjiv element multikulturnog i multireligijskog nasleđa. Zato je očuvanje tog izuzetnog spomenika zajednička odgovornost svih aktera – verskih i sekularnih, od lokalnih i nacionalnih, do evropskih i međunarodnih nivoa vlasti“, saopštila je Europa Nostra. Dodaje se da Dečani ne bi trebalo da budu razlog sukoba i podela, već treba da služe kao veza između svih građana opredeljenih za evropske vrednosti i posvećenih obnovi dijaloga i mira između različitih zajednica, uz poštovanje njihovog kulturnog i duhovnog identiteta i nasleđa.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR